Bitka kod Amfipolja

Bitka kod Amfipolja odigrala se 422. pne. između Atine i Sparte. To je bila jedna od bitaka Peloponeskog rata. Sparta je 424. pne. zauzela Amfipolj sa mnogim rudnicima srebra u okolini. To je bio težak financijski udar za Atinu. Sve to dovodi do bitke u kojoj Spartanci pobeđuju. Posle bitke ni Sparta ni Atina ne žele nastavak rata pa se sklapa Nikijin mir 421. pne.

Bitka kod Amfipolja
Segment Peloponeskog rata
Datum 422. pne.
Lokacija Amfipolj
Ishod Pobeda Sparte
Sukobljene strane
Atina Sparta
Komandanti i vođe
Kleon
Nikije
Tukidid
Brasida
Snage
oko 2.000 oko 2.500
Žrtve i gubici
oko 600 8

Osvajanje Amfipolja 424/423. pne. uredi

U približno isto vreme kad se dešavala bitka kod Delija zime 424/423. pne. spartanski general Brasida opseda Amfipolj. Amfipolj je atinska kolonija u Trakiji na reci Strumi. Grad je branio atinski general Eukle, koji je molio Tukidida da žto pre stigne u pomoć.

Da bi osvojio grad pre nego što stigne Tukidid, Brasida velikodušno obećava svima koji ostanu, da im neće dirnuti imovinu, a onima koji hoće da odu nudi slobodan prolaz. Amfipolj se tako predao iako se atinski general Eukle tome protivio. Tukidid je stigao u obližnju luku istog dana kad se grad predao. Tukididu prilaze oni koji su napustili grad. S druge strane Brasid pravi savezništva sa tračkim gradovima, a i sa Perdikom iz Makedonije. Atinjani su se bojali da će njihovi drugi saveznici u tom području brzo kapitulirati, ako im Brasida ponudi povoljne mirovne uvete. Tukidida smatraju odgovornim za pad Amfipolja, iako se on žalio da nije mogao stići na vreme. Pozvan je u Atinu, gde su mu sudili i proterali ga.

Primirje 423. pne uredi

Posle pada Amfipolja Atina i Sparta potpisuju primirje. Atina se nadala da može utvrditi još više gradova kao pripremu za buduće napade od strane Brasida. Spartanci su se nadali da će Atina konačno da im vrati zarobljenike iz bitke kod Sfakterije 424. pne.. Prema primirju svaka strana ostaje ondje gde jest i primirje je trebalo trajati godinu dana. Tokom pregovora o primirju Brasida zauzima jedan grad i odbio je da ga vrati kad mu je stigla vest o primirju. Kleon je poslao vojsku da to mesto vrate iako je bilo primirje.

Bitka 422. pne. uredi

Kada je prošlo primirje 422. pne., Kleon je stigao u Trakiju sa 30 brodova, 1200 hoplita, 300 konjanika i drugim trupama od atinskih saveznika. Ponovo je zauzeo Toronu i Skion. Brasida je imao 2.000 hoplita, 300 konjanika te neke trupe u Amfipolju. Brasida nije bio siguran da može pobediti, pa se vratio u Amfipolj. Kleon je krenuo prema Amfipolju, pripremajući se za bitku. Pošto Brasida nije izašao, Kleon se vraća. U tom trenutku Brasida izlazi iz Anfipolja i napada dezorganiziranu atinsku vojsku. Tokom te trke Brasida biva smrtno ranjen. Kleon je takođe ubijen u bici.[1] Cela atinska vojska je pobegla a 600 je ubijeno putem. Samo 8 druge strane je ubijeno u bici.[2]

Posledice uredi

Brasida je sahranjen u Amfipolju, a Amfipoljani ga poštuju kao osnivača grada.[3] Posle bitke i Atini i Sparti je bilo dosta rata, pa potpisuju Nikijin mir 421. pne. .

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Tukidid 5.10
  2. Tukidid 5.11
  3. Tukidid 5.11.1