Bitka kod Šacka

Bitka za Šack (poljski Bitwa pod Szackiem) odigrala se 28.9. 1939. kraj Šacka. Sukobljene strane bile su poljske snage koje je vodio general Wilhelm Orlik-Rückemann i sovjetska Crvena armija tijekom invazije Poljske. Bila je to jedna od najvećih izravnih konfrontacija između poljskih i sovjetskih snaga tijekom invazije Poljske.

Segment Sovjetska invazija Poljske
Datum 28. IX 1939.
Lokacija Šack, Poljska (danas Ukrajina)
Ishod poljska taktička pobjeda
Sukobljene strane
 Sovjetski Savez  Poljska
Komandanti i vođe
Ivan Rusijanov Wilhelm Orlik-Rückemann
Snage
nepoznato ~4.000 vojnika
Žrtve i gubici
81 poginuo, 184 ranjena (sovjetski izvori)
500 poginulih, 1.600 ranjenih (poljski izvori)
350 poginulih, 900 ranjenih

U 8 ujutro, sovjetski tenkovi su započeli napad na poljske položaje. Poljske snage nisu otvorile vatru sve dok tenkovi nisu došli vrlo blizu. Kada su tenkovi bili samo 500 metara udaljeni od njih, poljske snage su otvorile vatru i uništile sve tenkove. Tada su krenuli na grad Šack, kojeg su držali sovjetski vojnici. Iznenađeni prepadom, sovjetske snage su iskorijenjene te su se dale u bijeg, ali su ostavili velik dio kamiona, municije i tenkova. Poljaci su zauzeli i središte sovjetskog generalštaba u Štacku.

Nakon dojavi o porazu u Šacku, Crvena armija je hitno pozvala pojačanje i naredila čišćenje terena. Ipak, Orlik-Rückemann je odlučio povlačenje svoje vojske u šumu kako bi se pripremili za drugi napad, bitku za Wytycznu.

Eksterni linkovi uredi