Bitef teatar

Bitef teatar je pozorište u Beogradu. Osnovan je 1989. u rekonstruisanoj nemačkoj evangelističkoj crkvi, čija je gradnja počela 1940[1], u blizini Bajlonijeve pijace. Ispred je mali trg nazvan „Trg Mire Trailović

Bitef teataar, ispred je trg Mire Tailović

Uloga Bitef teatra od prvih dana bila je, pored realizacije Bitef festivala i širenje efekata festivala i novih pozorišnih tendencija tokom cele godine.

Koncept Bitef teatra ostao je isti do danas. Otvoren je za sve vrste novih izraza, za prevazilaženje utvrđenih granica, za istraživanje i davanje podrške umetnicima koji su spremni na hrabre iskorake. Bitef teatar pokušava da pokaže kako je pozorište institucija koja i stvara kulturu, a ne ona koja samo povlađjuje određenom kulturnom modelu.

Zato se posebna pažnja poklanja pozorišnim aspektima koji su nedovoljno razvijeni u domaćem pozorištu, kao što su savremeni ples i teatar pokreta.

Bitef teatar je organizovan po ugledu na moderna evropska pozorišta, nema stalno zaposlen umetnički ansambl, već ga angažuje po projektima.

U Bitef teatru zaposlen je mali broj ljudi i oni stoje neprestano na usluzi svima koji razvijaju novu i drugačiju umetničku scenu Beograda

Reference =Uredi

Vanjske vezeUredi