Bitcoin prevara na Twitteru 2020.

Bitcoin prevara na Twitteru 2020. (engl. 2020 Twitter bitcoin scam) je bilo masovno hakiranje socijalne mreže Twitter koje se dogodilo 15. jula 2020. godine, i tokom koje su hakeri uspjeli preuzeti kontrolu nad korisničkim računima najpoznatijih korisnika, uključujući vodeće kompanije i političare, te ih koristiti kako bi, nudeći navode humanitarne donacije, od drugih korisnika tražili financijska sredstva u bitcoinu. Twitteru je trebalo nekoliko sati da ponovno preuzme kontrolu nad svojim servisom, a zbog čega su svi potvrđeni (blue check) računi bili suspendirani. Smatra se da je Bitcoin prevara najspektakularnije hakiranje u 21. vijeku.

Tekst tweeta u kojem se sa kompromitiranog Appleovog računa navodi bitcoin adresa i obećava dvostruki povrat sredstava ako netko na nju napravi uplatu.

31. jula 2020. je američko Ministarstvo pravde objavilo kako su pod sumnjom da su izveli napad uhapšene tri osobe - 19-godišnjak iz Ujedinjenog Kraljevstva, 22-godišnjak te maloljetnik iz države Floride. Svima im prijete višedecenijske kazne zatvora zbog preuzimanja zaštićenih kompjutera, prevare i pranja novca.