Bistra voda je balada sarajevske rock grupe Regina koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2009. u Moskvi.

Bosna i Hercegovina Bistra voda
Pjesma s Eurosonga 2009.
Žanrbalada
Država Bosna i Hercegovina
Izvođač(i)Regina
Jezikbosanski
Skladatelj(i)Aleksandar Čović
TekstopisacAleksandar Čović
Trajanje3:04
Plasman
Mjesto u polufinalu3.
Bodovi u polufinalu125
Mjesto u finalu9.
Bodovi u finalu106
Kronologija nastupa
"Bistra voda"
Singl koji izvodi Regina
s albuma Vrijeme je
Datum izdanja1. ožujka 2009.
Formatsingl, digitalni download, CD
Snimanje2008. - 2009.
Žanrbalada
Trajanje3:06
Regina – kronologija singlova
"Zvaću te pile moje" Bistra voda "Ptico mala"

Bistra voda

Problemi sa slušanjem datoteke? Pogledajte pomoć.

Pjesmu je skladao i napisao sam član grupe, Aleksandar Čović. Pjesma je službeno izabrana 12. siječnja 2009., među konkurencijom u kojoj su bili Irina Kapetanović, Storm i Hari Mata Hari,[1] a službeno je predstavljena 1. ožujka 2009.

Izvučena je za nastup u prvom polufinalu i to kao posljednja, 18., pjesma večeri. Nakon prvog polufinala ušla je, sa još 9 zemalja, u veliko finale gdje su nastupali 12. Nakon zbrajanja glasova, pjesma je zauzela izvrsno 9., od 25. mjesta, sa ukupno 106 bodova. Ovim je mjestom Regina postala najbolje plarisana pjesma s područja bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Eurosongu. Iza nje, ujedno i jedina koja je prošla finale, bila je Hrvatska koja je zauzela tek 18. mjesto. Bosna i Hercegovina trebala je, kako je Čović rekao u emisiji 3 pa 1 za Oslo, završiti natjecanje na 8. mjestu, ispred Francuske, no problem se dogodio nakon otkazivanja telekomunikacijskog sustava u Norveškoj. Bosna i Hercegovina je od Norveške trebala dobiti 10 bodova, a ne 0, te bi na taj način prestigli Francusku.[2]

Regina je s ovom pjesmom ujedno ostvarila i četvrti najbolji plasman BiH u povijesti (iza Hari Mata Harija i Dine Merlina), dok je nakon uvođenja polufinala ovo treći najbolji rezultat Bosne i Hercegovine na Eurosongu (iza Hari Mata Harija i Dine Merlina).

Pjesma je također nagrađena Nagradom Marcel Bezençon za najbolju skladbu na Eurosongu 2009. Nagradu je, kao skladatelj, primio član grupe Aleksandar Čović koji je napisao i riječi i glazbu za pjesmu Bistra voda.

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-22. Pristupljeno 2011-05-17. 
  2. Aleksandar Čović tijekom emisije 3 pa 1 za Oslo 2010.

Vanjske veze uredi