Bislama jezik

(Preusmjereno sa stranice Bislama)

Bislama je kreolski jezik koji predstavlja jedan od službenih jezika Vanuatua. Predstavlja maternji jezik za mnoge "urbane ni-Vanuatu" (stanovnike gradova Port Vila i Luganville), kao i drugi jezik za većinu stanovništva. "Yumi, Yumi, Yumi", državna himna Vanuatua, je na bislami.

Bislama
Regije Vanuatu
Broj govornika6.200 (maternji),
200.000 (drugi jezik)
Jezična porodicaKreolski jezici
Jezični kodovi
ISO 639-1bi
ISO 639-2bis
ISO 639-3bis

Više od 95% riječi u bislama jeziku su engleskog porijekla; ostatak kombinira nekoliko riječi iz francuskog, kao i rječnik naslijeđen iz jezika Vanuatua, posebno vezanih uz floru i faunu.[1] Dok su domaći jezici imali slab uticaj na jezični fond, snažno su oblikovali morfosintaksu. Zbog toga se bislama opisuje kao jezik sa engleskim rječnikom i austronezijskom gramatikom.[2]

Izvori uredi

  1. Charpentier, Jean-Michel 1979. Le pidgin bislama(n) et le multilinguisme aux Nouvelles-Hébrides. Langues et Civilisations à Tradition Orale 35. Paris: SELAF.
  2. Camden, Pastor Bill. 1979. Parallels in structure of lexicon and syntax between New Hebrides Bislama and the South Santo language as spoken at Tangoa. Pacific Linguistics, A-57:51-117.

Eksterni jezici uredi

 
Wikipedia