Rimokatolička biskupija Le Mans

(Preusmjereno sa stranice Biskup Le Mansa)

Rimokatolička biskupija Le Mans (latinski: Diocesis Cenomanensis) je rimokatolička biskupija latinskog obreda u Francuskoj sa sjedištem u gradu Le Mans. Predstavlja sufragansku biskupiju nadbiskupije Rennes.

Cathédrale St-Julien u Le Mansu je posvećena Julianu od Le Mansa, koji se smatra prvim biskupom Le Mansa

Teritrorija joj pokriva cijeli departman Sarthe. Prije Revolucije je imala 636 župa i bila jednom od najvećih biskupija Francuske; prema Konkordatu je 1801. izgubila neke od župa u Vendômoisu i Normandiji i dobila dio iz Anjoua. Tako je sve do 1855. godine imala 665 župa, prije nego što je od nje odvojena teritorija departmana Mayenne kako bi se stvorila Biskupija Laval.

Prema tradiciji, koju je u tekstovima Gesta domni Aldrici i Actus Pontificum Cenomannis in urbe degentium u 9. vijeku (a čiji je tradicionalni autor tadašnji biskup Aldric), osnivač i prvi biskup bio Julijan od Le Mansa, navodno jedan od Isusovih učenika. Suvremeni historičari, pak, prvim historijski potvrđenim biskupom navode Vikturija (Victurius) koji je sudjelovao na nekoliko sinoda između 453. i 461. a koga je opisao Grgur Turski.

BiskupiUredi

Do 1000Uredi

1000 - 1500Uredi

1500-1800Uredi

Od 1800Uredi


Eksterni linkoviUredi