Birthright (Star Trek: The Next Generation)

Birthright (sh. Pravo po rođenju) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, premijerno emitirana 22. februara i 1. marta 1993. godine. Radnja prikazuje kako Worf, doznavši kako mu je otac Mog možda preživio napad na Khitomeru odlazi na planetu gdje Romulanci drže logor za zarobljene Klingonce, a dok istovremeno Data pokušava riješiti misteriju vizija koje je imao kada je nakratko bio van pogona uslijed udara plazme.

Birthright (I i II dio)
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 6
Epizoda 16 & 17
ScenarioBrannon Braga I dio
René Echevarria II dio
MuzikaJay Chattaway
Produkcijski kod242 & 243
Originalno emitiranje22. 2. 1993 (1993-02-22)
1. 3. 1993 (1993-03-01)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Tapestry"
Sljedeća →
"Starship Mine"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Birthright predstavlja posljednju crossover epizodu sa serijom Star Trek: Deep Space Nine, s obzirom da se dio radnje odvija na stanici DS9 a Siddig El Fadil ima gostujući nastup kao njen ljekar dr. Julian Bashir. U epizodi se također u liku Jagloma Shreka, čiji lik tumači James Cromwell, prvi put pojavljuje rasa Yirdijanaca, koja će se kasnije pojavljivati u ostalim serijama iz franšize Star Trek.

Epizoda je originalno trebala biti jednodijelna i baviti se isključio Worfom, ali su je producenti odlučili produžiti i dodati podzaplet sa Datom.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi