Biograph Studios

Biograph Studios (sh. Biographovi studiji) je naziv za nekoliko filmskih studija koji su postojali u New Yorku, te bili osnovani od strane poduzeća Biograph Company, prve američke filmske kuće.

Prvi studio, modeliran prema Edisonovom studiju Black Maria, je podignut 1895. na vrhu tadašnje zgrade Hackart Building (današnji Roosevelt Building) na Broadwayu; studio je podignut na vrhu kako bi se maksimalno iskoristila sunčeva svjetlost, i u tu je svrhu napravljena (dan-danas postojeća) mašinerija za pomicanje kulisa u skladu s vremenom dana.

Drugi studio je podignut 1906. u blizini trga Union Square u blizini Manhattana. Upravo je u tom studiju dvije godine kasnije karijeru počeo znameniti sineast D. W. Griffith, koji će tamo snimiti ogroman broj filmova, uključujući neke najvažnije u ranoj historiji, te otkriti buduće velike zvijezde i sineaste kao Mary Pickford, Lilian Gish, Lionel Barrymore i Mack Sennett. Griffith je Biograph Company napustio 1913. godine, a nakon čega je studio premješten na svoju posljednju lokaciju.

Ona se nalazila u Bronxu, ali je u međuvremenu Biograph Company zapala u financijske i poslovne probleme te prestala snimati filmove oko 1916. Studiji su, međutim, operirali i nakon 1928. kada je Biograph preuzela kompanija Consolidates Film Industries. Oni se, međutim, nisu mogli natjecati s Hollywoodom, te su se uglavnom proizvodili niskobudžetni, kratki, reklamni ili obrazovni filmovi. Svojevrsnu renesansu su dobili 1956. kada su obnovljeni i pod imenom Gold Medals Studios postali najveći filmski studio u SAD izvan Hollywooda; u njima su se bile snimale popularne TV-serije sa radnjom u New Yorku. 1970-ih je, pak, došlo do pada proizvodnja, a 1980-ih su izgorjeli. Danas se na njihovom mjestu nalazi garaža njujorške sanitarne službe. .