Billy Mitchell

William (Billy) Mitchell
Brigadni general Billy Mitchell, Zračna služba Vojske SAD
Brigadni general Billy Mitchell, Zračna služba Vojske SAD
Lični podaci
Rođenje 29. decembar 1879. (1879-12-29) Nice, Francuska
Smrt 19. februar 1936. (dob: 56) New York, SAD
Vojna karijera
Vjernost  Sjedinjene Američke Države
Rod službe Emblem of the U.S. Department of the Army.svg Vojska SAD
Čin US-O8 insignia.svg General major (posthumno)
Godine službe 1898–1926
Ratovi i bitke Špansko-američki rat
Prvi svjetski rat
Odlikovanja Distinguished Service Cross
Distinguished Service Medal
World War I Victory Medal
Kongresna zlatna medalja (posthumno)
Civilni život i rad

William "Billy" Mitchell (29. decembar 1879 – 19. februar 1936) bio je američki profesionalni oficir i general kopnene vojske koji se smatra duhovnim ocem današnjeg američkog Ratnog zrakoplovstva.

Rođen u jednoj od najbogatijih i politički najuticajnijih porodica u zemlji, Mitchell se kao mladić priključio Vojsci SAD za vrijeme Špansko-američkog rata i u njoj poslije nastavio profesionalnu karijeru. Od ranih dana su ga zaintrigirali avioni te je još 1906. godine izjavio da će u budućim sukobima imati značajnu ulogu. Za vrijeme Prvog svjetskog rata je poslan na Zapadni front gdje je komandirao tamošnjim američkim zračnim snagama i zajedno sa saveznicima igrao značajnu ulogu u završnim operacijama.

Njegovi planovi da nastavi razvoj vojnog zrakoplovstva nakon rata su, pak, došli u sukob sa izolacionistički raspoloženom javnošću i političarima, kao i nesklonošću za dalje financiranje vojske, ali i otvorenim neprijateljstvom ratne mornarice koja je držala da se SAD umjesto avijacijom mogu braniti flotom bojnih brodova. Kako bi ih razuvjerio, sudjelovao je u znamenitim vojnim testovima u kome su nakon rata zarobljeni njemački bojni brodovi potopljeni od strane vojnih bombardera. Mitchellove žestoke kritike mornaričke i vojne vrhuške su mu, međutim, donijele toliko neprijatelja da je 1925. organizirano suđenje zbog "vrijeđanja vojne časti"; na njemu je proglašen krivim i suspendiran, poslije čega je podnio ostavku na sve dužnosti. Do kraja života je, međutim, bio vatreni zagovornik stvaranja snažne američke avijacije, odnosno ratnog zrakoplovstva kao samostalnog vida oružanih snaga.

Po Mitchellu je poslije njegova smrti prozvan bombarder Northrop B-25, te je tako postala jedina ličnost kojoj je ukazana ta čast. Godine 1955. je o njemu snimljen biografski film The Court-Martial of Billy Mitchell, gdje je njegov lik tumačio Gary Cooper.

Vanjske vezeUredi