Billion Dollar Brain

Billion Dollar Brain (sh. Mozak od milijardu dolara) je britanski špijunski film snimljen 1967. godine u režiji Kena Russella. Predstavlja ekranizaciju istoimenog romana Lena Deightona, odnosno drugi film iz serije o britanskom obavještajcu Harryju Palmeru čiji lik tumači Michael Caine. Radnja prikazuje kako Palmera njegovi pretpostavljeni šalju u Helsinki u misiju čiji je cilj vratiti ukradeno biološko oružje, ali i kako se on prilikom nje upetlja u planove fanatičnog američkog antikomunističkog generala i naftnog tajkuna (čiji lik tumači Ed Begley), koji je stvorio superkompjuter i vlastitu obavještajnu mrežu sa kojom nastoji podići ustanak u sovjetskoj Latviji i tako izazvati slom Sovjetskog Saveza.

Billion Dollar Brain
RežijaKen Russell
ProducentHarry Saltzman
ScenarioJohn McGrath
PredložakBillion-Dollar Brain; autor:
Len Deighton
UlogeMichael Caine
Karl Malden
Ed Begley
Oscar Homolka
Françoise Dorléac
MuzikaRichard Rodney Bennett
FotografijaBilly Williams
MontažaAlan Osbiston
StudioJovera S.A.
Lowndes Productions Limited
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
11. 1967 (1967-11) (London)
Trajanje111 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Bruto prihod1,500.000 $ (SAD i Kanada)[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Pogreb u Berlinu (1966) Bullet to Beijing (1995)

Billion Dollar Brain je originalno trebao režirati Andre de Toth, ali je prilikom nesreće na skijanju slomio vrat te producentima kao zamjenu preporučio mladog Russella, dotada poznatog gotovo isključivo po televizijskim radovima. Sam Russell je, prema vlastitom svjedočenju, film snimio protiv svoje volje, vezan ugovornim obavezama. Kritičari su mu filmu zamjerali izuzetno konfuznu radnju, odnosno što nije dobro prikazano kako različiti likovi rade kao dvostruki ili trostruki agenti. Dio je, međutim, primijetio kako je Russell u pojedinim detaljima dao svojevrsni homage klasičnim ostvarenjima sovjetske kinematografije, prije svega filmovima Oklopnjača Potemkin i Aleksandar Nevski.

Francuskoj glumici Françoise Dorléac, koja tumači Palmerovu partnericu, Billion Dollar Brain je bio posljedni film; nekoliko mjeseci prije premijere je stradala u prometnoj nesreći. Sam Caine, koji je inzistirao da sam obavlja kaskade, se u jednoj sceni umalo utopio u ledenom jezeru. Iako mu je serija donijela slavu, Caine njome nije bio zadovoljan. Ugovorom je bio vezan za još dva filma, ali je zamolio producenta Harryja Saltzmana da ga oslobodi obaveze; Saltzman mu je molbu ispunio. Caine se, međutim, nepune tri decenije ksnije vratio ulozi Palmera u filmu Bullett to Beijing koji prikazuje njegove post-hladnoratovske pustolovine.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969 p 15.

Vanjske veze uredi