Bilbo Bagins je izmišljeni lik iz romana o Srednjoj Zemlji Dž. R. R. Tolkina. Kao glavni akter pojavljuje se u romanu „Hobit“, a kao sporedni u trilogiji „Gospodar prstenova“.

Bilbo Baggins
Prvo pojavljivanje Hobit (1937)
Poslednje pojavljivanje Gospodar prstenova: Povratak kralja (1955)
Informacije
Pol muški
Godine 131
Datum rođenja 22. septembar 2890. g. Trećeg razdoblja
Rođaci Frodo Bagins
Adresa Okrug
Tumač Ijan Holm, Martin Friman
Lik izmislio Dž. R. R. Tolkin

Bilbo je Hobit iz Okruga. On je prilikom svog putovanja slučajno pronašao Jedinstveni Prsten za kojim je tragao Mračni gospodar Sauron. Nakon toga je još šezdeset godina živeo u Okrugu, da bi odatle zauvek otišao i postao gost Vilenjaka Elronda u Rivandalu. Kao jedan od Nosilaca Prstena napustio je Srednju Zemlju na kraju Trećeg razdoblja.

Biografija lika uredi

Bilbo se rodio u Okrugu 2890.[1] godine trećeg razdoblja. Njegovi roditelji bili su Bango Bagins i Beldona Tuk. Bango je bio imućan i ugledan, prvenstveno zbog toga što se nikada nije upuštao u pustolovine, što se smatralo vrlinom kod Hobita. Sa druge strane, porodica Tuk je bila poznata po svom avanturizmu i radoznalosti. Bilbo je upravo od svoje majke nasledio tu crtu ličnosti, koja je bila najuočljivija u detiljstvu. Međutim, kako je odrastao i nasledio očevu imovinu, postao je tipičan Hobit po ponašanju i stavovima.

Jednog jutra, 2941. godine, čarobnjak Gandalf je posetio Bilbovu kuću i predložio mu da krene sa njim na putovanje. Bilbo je odbio ni ne raspitavši se o čemu se radi, ali je ipak, iz hobitske pristojnosti, pozvao Gandalfa na čaj narednog dana. Na njegovo iznenađenje, u njegovu kuću su, zajedno sa Gandalfom, došli trinaestorica patuljaka. Oni su mu podrobnije objasnili om kakvom je putovanju reč. Pre nekoliko stotina godina, zmaj Šmaug je napao patuljački grad Erebor pod Samotnom planinom. Patuljci su pobegli, ali posle godina lutanja želeli su da ponovo prisvoje svoja bogatstva koje je Šmaug ukrao. Bilba je Gandalf predložio da bude obijač u tom poduhvatu. Bilbo u početku nije želeo da pođe i odlučno se protivio. Međutim, sledećeg jutra, kada je video da su Patuljci otišli, u njemu se probudila želja za avanturom i on je u krajnjoj žurbi napustio svoj dom trčeći za njima.

Patuljci, Bilbo i Gandalf su prošli kroz vilenjački grad Rivendal i zaputili se preko Maglenih planina. Tom prilikom su ih napali Bauci (Goblini), a Bilbo je prilikom bežanja zalutao u jednu pećinu u kojoj je živelo stvorenje zvano Golum. Bilbo je nesvesno pokupio jedan prsten koji je Golumu ispao i stavio ga u džep. Kada ga je Golum otkrio, dogovorili su se da odigraju igru zagonetki. Ukoliko pobedi Bilbo, Golum bi ga izveo napolje, međutim, ako izgubi, biće pojeden. Bilbo je pobedio i zatražio od Goluma da mu pokaže izlaz, ali je ovaj otkrio da mu je nestao prsten i, shvativši da je kod Hobita, napao ga. Bilbo je stavio prsten otkrivši da daje nevidljivost i pobegao iz pećine.

Bilbo je odigrao ključnu ulogu u pobeđivanju Šmauga, vešto iskoristivši moć prstena. On je otkrio gde je zmajevo ranjivo mesto, što je kasnije omogućilo strelcu Bardu iz grada Dola da ga ubije. Potom je Bilbo prisustvovao Bici pet armija, između Patuljaka, Vilenjaka i Ljudi s jedne, i Bauka i Vargi sa druge strane. Dobio je deo patuljačkog bogatstva i zajedno sa Gandalfom se vratio kući u Okrug.

Šezdeset godina kasnije, Bilbo se spremao da proslavi svoj 111. rođendan. On je izgledao isto kao kad je kretao na put ka Samotnoj planini, pošto je prsten, kojeg je još uvek čuvao, zaustavljao starenje. Bilbo je rešio da posle rođendanske zabave zauvek napusti Okrug i ostavi sve svom nećaku Frodu, kog je usvojio nakon smerti njegovih roditelja. Prilikom proslave navukao je prsten i nestao, tako izazvavši šok među zvanicama. Nije uspeo da prevari jedino Gandalfa, koji je već video kako prsten funkcioniše. Gandalf se vratio u Bilbov dom, gde je ovaj nevidljiv otišao spremajući se da krene na put. Bilbo mu je rekao da planira da ostavi prsten Frodu, ali pred sam polazak bilo mu je neverovatno teško da se rastane od njega. Razmišljao je o tome da ga zauvek zadrži. Tu se ispoljila moć prstena da ima izrazito privlačno dejstvo na onoga ko ga nosi. Tek uz Gandalfovu pomoć uspeo je da ga ostavi i ode vilenjacima u Rivendal.

Gandalf je kasnije otkrio da je prsten koji je Bilbo posedovao u stvari Jedinstveni Prsten Saurona, Mračnog gospodara iz Mordora. Sauron je težio da se sjedini sa svojim Prstenom, kako bi stekao punu moć, jer je veći deo svoje snage ugradio u njega. Frodo Bagins je pristao da odnese Prsten u Mordor i da ga uništi, što predstavlja glavnu okosnicu radnje „Gospodara prstenova“. Međutim, Bilbo ne ulazi u velikoj meri u radnju tih romana. On je planirao da ponovo ode i vidi planine, ali su ga godine, odlagane dugim nošenjem prstena, konačno sustigle i nije imao snage da ode dalje od Rivendala. Tamo je proveo dvadeset godina, pišući knjigu o svojim i Frodovim putovanjima. Na dan svog 131. rođendana, Bilbo zajedno sa Frodom, Gandalfom i vilenjacima napušta Srednju Zemlju i odlazi preko mora u zemlju Valara, Valinor.

Film uredi

Bilba je u filmovima Gospodar prstenova: Družina prstena i Gospodar prstenova: Povratak kralja glumio Ijan Holm, a u trilogiji Hobit Martin Friman.

Izvori uredi

  1. Tolkin, Džon Ronald Ruel (2004) [1955]. Gospodar prstenova: Povratak kralja — Dodatak B. Zoran Stanojević (prevodilac). Novi Sad: Stilos Art. ISBN 978-86-7473-368-4. 

Literatura uredi

  • Tolkin, Džon Ronald Ruel (2004) [1955]. Gospodar prstenova: Povratak kralja — Dodatak B. Zoran Stanojević (prevodilac). Novi Sad: Stilos Art. ISBN 978-86-7473-368-4.