Bijela roda (lat. Ciconia ciconia) je ptica iz porodice roda (Ciconiidae) koja ima dug i crven kljun. Dugačak vrat i duge, crvene i tanke noge. Perje joj je bijele boje, a na krilima se nalazi nešto duže i crnije perja. Ženka i mužjak ne razlikuju se s obojenošću. Staništa su joj područja uz močvare, poplavne livade i vlažne šume. Let joj je spor. Glasa se klepetanjem. Hrani se različitim malim životinjama, kao što su kukci, svime onim što može uloviti. U travnju ili svibnju savija veliko gnijezdo, u krošnji stabla ili na krovovima kuća. Najčešće ima pet jaja. Oba roditelja sjede na jajima i brinu se o mladima. Živi u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Bijela roda
Bijela roda Ciconia ciconia
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Ciconiiformes
Porodica: Ciconiidae
Rod: Ciconia
Vrsta: C. ciconia
Dvojni naziv
Ciconia ciconia
Linnaeus, 1758
Rasprostranjenost i migracija bijelih roda

Raširenost uredi

U svijetu uredi

 
Gnijezdo roda u Čigoću

Bijela roda je široko rasprostranjena diljem palearktičkog pojasa, od atlantske obale na zapadu do evropskih dijelova Rusije na istoku. Manji dio populacije gnijezdi u Centralnoj Aziji. Evropska populacija je podijeljena na zapadnu i istočnu preletnu populaciju koje migriraju preko Gibraltara i Bospora[1]. Ukupna svjetska populacija procijenjena je najmanje između 166.424 – 168.934 gnijezdeća para, od čega je u Evropi 160.000 gnijezdećih parova (96% od ukupne gnijezdeće populacije)[2].

Rasprostranjenost na Balkanu uredi

 
Jaje bijele rode

Bijele rode su rasprostranjene u Panonskoj nizini i sjevernim kontinentalnim dijelovima Hrvatske koji su omeđeni rijekama Murom i Dravom na sjeveru, Dunavom na istoku i Kupom, Unom i Savom na jugu, iako nekoliko parova gnijezdi i južnije od te linije sve do Plaškog. Gnijezdi se u selima i gradovima koji su okruženi odgovarajućim vlažnim staništima i ekstenzivno obrađenim poljoprivrednim zemljištem. Najgušća gnijezdeća populacija nalazi se u Parku prirode Lonjsko polje (Čigoć) uz poplavne nizine rijeke Save, Dunava (Borovo) i Ilove (Marino Selo). Brojnost gnijezdeće populacija bijele rode u 2011. godini u Hrvatskoj procjenjuje se na 1100 – 1300 parova.

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-19. Pristupljeno 2014-11-03. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-27. Pristupljeno 2014-11-03. 

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Bijela roda
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Bijela roda
 Wikivrste imaju podatke o: Bijela roda