Bijela džamija u Brčkom

Bijela džamija (poznata i kao Džedid džamija), središnja je džamija u Brčkom. Nalazi se u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, u okvirima Tuzlanskog muftiluka.

Bijela džamija
Lokacija Brčko, Bosna i Hercegovina
Renoviran 2005. godine
Srušen 1992. godine
Religija islam

Historija uredi

Bijela džamija se nalazi se u brčanskom naselju Kolobara na jednom brijegu. Prema dostupnim podacima, džamija je renovirana 1893. godine, što znači da je ranije sagrađena na istoj lokaciji. Prvobitno je imala plac od preko 9.000 metara kvadratnih, plus musalu koja je služila za vanjsko obavljanje vjerskih obreda. Džamija je bila dosta masivna građevina s visokim kamenim minaretom. Po njenom nazivu Džedid, što na osmanskom jeziku znači- nova, zaključuje se da je podignuta poslije Atik-Savske džamije u Brčkom.

Ulaskom srpskih paravojnih snaga u Brčko, do temelja je porušena 17. jula 1992. godine. Džamija je obnovljena i svečano otvorena 9. jula 2005. godine. Danas spada u red najljepših džamija u Bosni i Hercegovini. U džamijskom kompleksu nalazi se objekt u kojem je smještena mekteb, višenamjenska sala, kancelarija za imama i sanitarni čvor.[1]

Reference uredi

  1. „Džemat Bijela džamija”. medzlisbrcko.ba. 5. kolovoza 2017.. Pristupljeno 2020-03-02. 

Spoljašnje veze uredi