Betonska ulica

ulica u Belom Manastiru

Betonska ulica (ili samo Betonska) jedna je od najprometnijih ulica u Belom Manastiru koja vodi od silosa i Trga slobode do benzinske pumpe i Osječke ulice. Kroz nju prolaze svi autobusi, osim onih iz smjera i u smjeru Petlovca, mnoga teretna vozila koja ulaze u grad ili su u tranzitu i nebrojeni automobili. Ta je ulica i građena za takav promet pa je njen kolnik napravljen od betona položenog na debeo sloj kamena. Zato je odmah prozvana Betonskom ulicom. To joj se ime zadržalo sve do danas i poznatija je po tom, nego po svom službenom imenu: Ulica Sare Bertić od postanka do sredine 90-ih godina 20. stoljeća i Ulica kralja Petra Svačića od tada pa do danas. Neki Belomanastirci čak misle da bi se ta ulica trebala i službeno zvati Betonskom ulicom jer bi to, pored ostalog, bila i jedna belomanastirska specifičnost.

Betonska ulica u Belom Manastiru - beljski silos

Godine 2005. duž obje strane te ulice ukopana je kanalizacija, postavljeni su rubnjaci i položen novi sloj asfalta. Tad je započelo i rušenje drvoreda, ali je, na sreću, zalaganjem jednog stanovnika te ulice zaustavljeno pa od Školske ulice prema benzinskoj pumpi stabla više nisu rezana.

Betonska ulica - drvored spašen od uništenja

Na početku ulice, s lijeve strane, nalazi se beljski silos, mlin i bivša pekara. Odmah iza njih je gradski stadion, koji Belomanastirci najčešće zovu Šparta, dok se preko puta "Šparte", na mjestu nekadašnje Langove bare, nalazi mlinski parking. Na kraju ulice, s desne strane, nalazi se "Sutjeska" (koja kao poduzeće više ne postoji), dok je s lijeve strane Inina benzinska pumpa. Sve ostale zgrade u ulici su privatne kuće, uglavnom prizemnice, s tek nekoliko lokala (Traktor-centar, prodavaonica boja i lakova, trgovine "Kod Ante" i "Ilona", kemijska čistionica, prodavaonica autodijelova "Start", prodavaonica "Elektro" kod Šunte i kafe-bar "X"). S desne strane ulice kućni brojevi idu do 130, a s lijeve samo do 71, što znači da u ulici ima ukupno 65 + 36 = 101 kućni broj. U ulici postoje i dva autobusna stajališta. Prvo se obično naziva "Kod Doma zdravlja", a drugo "Kod Sutjeske".

Početkom 60-ih godina 20. stoljeća u toj je ulici postojalo samo nekoliko kuća blizu beljskog silosa. Do kraja 60-ih godina ona je već dobila svoju današnju fizionomiju.

Izvor uredi

  • J(ovan) Nedić: "Betonska ulica" < "Baranjski leksikon", Baranjski dom, I, 4, 5 - Beli Manastir, 3-4.IV.2006. (kraća verzija)
  • J(ovan) Nedić: "Betonska ulica" < "Baranjski leksikon", Baranjski dom, I, 52, 5 - Beli Manastir, 31.VII-1.VIII.2006. (duža verzija)