Berthold od Bavarske

Berthold (cca. 900 – 23. novembar 947), bio je njemački plemić iz dinastije Luitpoldinga, koji je od 938. do 947. bio vojvoda Bavarske.

Berthold od Bavarske

Bio je mlađi sin bavarskog markgrofa Luitpolda i Kunigunde, sestre vojvode Erchangeraod Švapske.

Berthold je godine 926. bio grof u Koruškoj Marci dok je njegov stariji brat Arnulf Loši bio bavarski vojvoda. Godine 927. mu je njemački kralj Heinrich Ptičar dao naslov koruškog vojvode. Kada je 938. Arnulfov sin i nasljednik Eberhard pokušao zadržati autonomni status Bavarskog vojvodstva, bio je smijenjen i prognan od strane kralja Otona I Velikog, koji je njegovog strica Bertholda imenovao na ispražnjeno mjesto.

Za razliku od svog prethodnika Arnulfa, Berthold nije imao pravo imenovati biskupe niti upravljati kraljevskim imanjima; usprkos toga je ostao odan Otonijanskoj dinastiji do kraja života. Čak se planirao oženiti za Otonovu sestru Gerbergu, udovicu vojvode Gilberta od Lotaringije, a kasnije i za Hedwigu, još jednu sestru, ali oba puta nije bio uspješan. Umjesto toga se 939. oženio za bavarsku plemkinju Biltrude. Godine 943. je nanio poraz Mađarima i na neko vrijeme suzbio njihove napade.

Preko Bertholdove soobe su Bavarska i Koruška bile pod istom vlašću. Nakon njegove smrti 947. godine kralj Oton I Veliki, međutim, nije dao titulu Bertholdovom malodobnom sinu Heinrichu Mlađem nego vlastitom bratu Heinrichu I, oženjenom za Arnulfovu kćer Judith. Godine 976. Heinrich Mlađi je primio Vojvodstvo Koruška kao kompenzaciju.

Vojvoda Berthold je pokopan u opatiji Niederaltaich.

Berthold od Bavarske
Umro/la: 947
Prethodi:
none
vojvoda Koruške
927–938
Upražnjen/a
Titulu preuzeo/la
Heinrich I Mlađi
Prethodi:
Eberhard
vojvoda od Bavarske
938–947
Slijedi:
JHeinrich I