Bernhard Goetz (rođen kao Bernard Hugo Goetz, 7. novembar 1947 - ) je američki poslovni čovjek, aktivist i političar njemačko-jevrejskog porijekla koji je postao poznat širom svijeta zbog toga što je krajem 1984. u njujorškog podzemnoj željeznici revolverom ustrijelio četvoricu mladih crnaca u slučaju koji je duboko podijelio američku javnost i izazvao brojne rasprave na temu uličnog kriminala, rasizma, vigilantizma i prava na samoobranu i nošenje oružja.

Bernhard Goetz

Bernhard Goetz se rodio u njujorškoj četvrti Kew Gardens kao sin njemačkog imigranta i Jevrejke. Odrastao je na ruralnom sjeveru države New York; otac, koji mu je vodio uzgajalište krava i knjigovezački posao, bio je dovoljno imućan da njega i sestru pošalje u internat u Švicarsku. Goetz se potom vratio u SAD i na njujorškom univerzitetu diplomirao elektrotehniku. Za vrijeme vijetnamskog rata je simulirao duševnu bolest kako bi izbjegao regrutaciju. Nakon toga je otišao na Floridu i pomagao ocu voditi trgovinu električnom opremom. Tamo se i oženio, ali i brzo razveo; tada se vratio u New York, gdje je počeo voditi posao elektroničara iz svog stana u Greenwich Villageu.

Goetzov povratak u New Yorku je koincidirao sa naglim porastom kriminala na njujorškim ulicama, uključujući nasilne napade na građane uslijed bijela dana, kao i sveopćim mišljenjem da im prezaposlena policija i nesposobno sudstvo ne mogu stati na kraj. Godine 1981. je sam Goetz postao žrtva kada su ga usred podzemne željeznice teško ozlijedila trojica kriminalaca prilikom pokušaja razbojništva; jedan od počinitelja je uhvaćen ali je, na Goetzovo ogorčenje, napad tretiran kao prekršaj umjesto krivičnog djela. Goetz je nakon toga od njujorških gradskih vlasti pokušao ishoditi dozvolu za nošenje oružja, ali ona mu je odbijena. Umjesto toga je prilikom posjeta Floridi kupio revolver Smith & Wesson .38 (kal. 9, 65 mm) te ga počeo nositi sa sobom.

22. decembra 1984. su se četiri crna mladića iz Bronxa - Barry Allen (19), Troy Canty (19), Darrell Cabby (19) i James Ramseur (18) - ukrcala na vlak br. 2 njujorške podzemne željeznice u namjeri da opljačkaju salon video-igara na Manhattanu. U isti vagon se Goetz nešto kasnije ukrcao na stanici 14th Street. Tada je Canty prišao Goetzu koji je sjedio i rekao mu "Daj mi pet dolara". Goetz je u tom trenutku ustao i ispalio pet metaka; jedan je promašio, ali su četiri pogodila svoje mete; sva četiri mladića su ranjena, s time da je Cabey, koji je sjedio nasuprot Goetzu, pogođen u kičmenu moždinu, zbog čega je ostao paraliziran.

Goetz je nakon toga kondukteru i prestravljenim putnicima objasnio da je kratko objasnio da je pucao u samoobrani, te napustio vagon. Potom je otišao do svog stana, pokupio stvari i sljedećih nekoliko dana automobilom putovao po Novoj Engleskoj spavajući u motelima i plaćajući gotovinom. 26. decembra je policiji anonimna dojava sugerirala da Goetz odgovara opisu osobe koja je pucala u metrou. 29. decembra je Goetz kontaktirao telefonom svoju susjedu Myru Friedman i doznao da ga traže. 31. decembra se predao u policijskoj stanici u gradu Concord u New Hampshireu.

Slučaj Bernharda Goetza je duboko podijelio njujoršku javnost. Dio je vjerovao kako je djelovao u samoobrani, odnosno da se branio od mladih razbojnika koji su ga pokušali opljačkati. Drugi dio je, pak, vjerovao u tvrdnje ranjenih mladića kako su prosili novac kojim su mislili igrati video-igre, odnosno da je Goetz bio motiviran rasističkom mržnjom. Goetz je, nakon što je dao izjave i proveo neko vrijeme u istražnom zatvoru, uz kauciju pušten da se brani sa slobode. Suđenje je započelo sredinom 1987. i u njemu su odbačene sve optužbe protiv Goetza, osim one za neovlašteno posjedovanje oružja; Goetz je u zatvoru proveo osam mjeseci od godinu dana izrečene kazne.

Godine 1996. je obogaljeni Cabey preko poznatog advokata Williama Kunstlera tužio Goetza u građanskoj parnici i ishodio 43 miliona dolara odštete.

Vanjske veze uredi