Bernard Freyberg

(Preusmjereno sa stranice Bernard Frajberg)

General-potpukovnik Bernard Cyril Freyberg, 1. baron Freyberg (Richmond, 21. ožujka 1889.Windsor, 4. srpnja 1963.) je bio britanski vojni časnik iz Prvog i Drugog svjetskog rata, koji je od 1946. do 1952. godine bio generalni guverner Novog Zelanda.

Bernard Freyberg
Biografske informacije
Puno ime Bernard Cyril Freyberg
Rođenje 21. ožujka 1889.
Ujedinjeno Kraljevstvo Richmond, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 4. srpnja 1963.
Ujedinjeno Kraljevstvo Windsor, Ujedinjeno Kraljevstvo
Nadimak Salamander, Tiny
Supruga Barbara McLaren
Titule Baron Freyberg
Karijera
Odanost  Ujedinjeno Kraljevstvo (1914–1937)
 Novi Zeland (1939–1945)
Služba 1914.1937.
1939.1945.
Ratovi Meksička revolucija
Prvi svjetski rat
Drugi svjetski rat
Važnije bitke
Nagrade Nepotpuni popis:

Veteran Meksičke revolucije, Freyberg je služio kao časnik u Prvom svjetskom ratu. Sudjelovao je u iskrcavanju na Galipolje te je bio najmlađi britanski general u ratu; kasnije je služio na Zapadnom frontu, gdje je odlikovan Viktorijinim križem i trima DSO-ima, čime je postao najodlikovaniji britanski časnik u Prvom svjetskom ratu. Freyberg je volio biti blizu borbi, a Winston Churchill mu je dao nadimak "Salamander", zbog njegove sposobnosti da se provuče neozlijeđen kroz vatru.

U Drugom svjetskom ratu, Freyberg je zapovijedao Novozelandskim ekspedicijskim snagama tokom bitke za Kretu, Sjevernoafričke kampanje i Talijanske kampanje. Sudjelovao je u savezničkim porazima u Grčkoj i na Kreti, ali je uspješno zapovijedao 2. novozelandskom divizijom u Sjevernoj Africi, uključujući i drugu bitku kod El Alameina.

U Italiji, doživio je poraz kod Monte Cassina, ali je zato uspješno oslobodio Padovu i Veneciju te je bio jedan od prvih koji su ušli u Trst, gdje se uspješno suprostavio Titovim partizanima. Nakon rata, preselio se na Novi Zeland, gdje je od 1946. do 1952. bio generalni guverner.

Po odlasku s funkcije, Freyberg se vratio u Englesku, gdje je često sjedio u Domu lordova. Umro je 1963. godine nakon rupture jedne od svojih ratnih ozljeda, a pokopan je na crkvenom groblju u blizini Guildforda.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

Vladine službe
Prethodi:
Sir Cyril Newall
Generalni guverner Novog Zelanda
1946.1952.
Slijedi:
Charles Norrie, 1. baron Norrie
Perstvo Velike Britanije
Prethodi:
Novostvoreno
Baron Freyberg
1951.1963.
Slijedi:
Paul Freyberg