Beriberi je neurološki i kardiovaskularni poremećaj koji nastaje usled nedostatka vitamina B1, takođe poznat i kao tiamin. Ova bolest i dan danas predstavlja veoma veliki problem na Dalekom istoku, jer pirinač koji se tamo koristi u ishrani, nema visoki nivo vitamina B1. Beriberi se takođe ponekad pojavljuje u poodmaklim fazama alkoholizma. Oštećenja koje izaziva bolest se najčešće karakteriše kao bol u ekstremitetima i promene u boji kože. Srce kod nekih ljudi može da bude uvećano, i broj otkucaja je neregularan.

Beriberi
SpecijalnostEndokrinologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10E51.1
ICD-9265.0
DiseasesDB14107
eMedicineped/229 med/221
MeSHD001602
Tiamin pirofosfat

TPP, ili tiamin pirofosfat je prostetična grupa triju veoma važnih enzima - piruvata dehidrogenaze, alfa-ketoglutarat dehidrogenaze i transketolaze (sva tri enzima su sastavni deo Krebsovog ciklusa). Pri reakcijama u kojima se koristi tiamin pirofosfat vrši se transfer aktivirane aldehid grupe. U bolesti Beriberi, nivo piruvata, odnosno pirogrožđane kiseline, i alfa-ketoglutarata u krvi su mnogo viši nego što je normalno. Vitamin B1 reaguje sa fosfatom kako bi se proizveo tiamin pirofosfat, neophodan u Krebsovom Ciklusu. Nedostatak vitamina B1 ili njegovo minilano konzumiranje dovodi do ili snižene proizvodnje ili do potpunog prestanka proizvodnje tiamin pirofosfata.

Pacijenti se često žale na potpunu malaksalost. Beriberi na jeziku kojim se služe domoroci u Šri Lanci, Singalskom, znači Ja ne mogu, ja ne mogu. Bolest je upravo prvi put i zabelešena u ovom regionu i danas je jedna od najvećih zdravstvenih problema Istoka. Pirinač u sebi najviše ima vitamina B1 u svojoj školjci. Na Istoku pirinač se pri kuvanju školjka se odvoji od jezgra, i na kraju se u ishrani koristi samo jezgro pirinča, te konzumiranje vitamina B1 je krajnje nepotpuno. Lekari na zapadu dugo vremena nisu mogli da razumeju šta je to što čini ljude toliko bolesnim, dok nisu shvatili način da koji se kuva pirinač. Beriberi je još jedna od bolesti koje su uzrok defekta ili nedostatka enzima.

Pogledati uredi

Literatura uredi