Berenika (luka)

Berenika (grčki: Βερενίκη, engleski: Berenice) ili Berenice Troglodytica , danas poznat kao Medinet-el Haras, je drevna egipatska luka na zapadnoj obali Crvenog mora. Osnovao ju je ili od već postojećeg sela u grad pretvorio kralj Ptolemej II Filadelf (285 - 246. pne.), a ime joj dao po svojoj majci, kraljici Berenici. Antički izvori također koriste i izraz Berenika Trogloditska, koji vjerojatno potiče od "Troglodita", naziva za domorodačko stanovništva koje doslovno znači "pećinski ljudi".

Egipat: Berenika na obali Crvenog mora (desno).

Berenika je bila sagrađena unutar zaliva Sinus Immundus, koga je sa sjevera pokrivao poluotok Ras Benas (Lepte Extrema). doline Nila dijelio lanac planina. U blizini su, pak, bili rudnici smaragda Zabara i Saket. Od mora ju je štitio i otok koga Strabon naziva Ofiod (Ὀφιώδης νήσος), bogat topazima.

Ptolemejski vladari Egipta su brzo shvatili važnost Berenike, koja je kao jedna od najbolje zaštićenih luka na Crvenom moru postala važno sjecište pomorskih trgovačkih ruta koje su spajale drevni Egipat i Etiopiju sa Sirijom i Indijom. Osim luke je sagrađena i cesta duga 258 rimskih milja, koja je spajala Bereniku s Koptosom (današnji Qift) u dolini Nila. U rimsko doba je cesta bila poznata kao Via Hadriana, a Rimljani su postavili posebnog prefekta koji je upravljao lukom. Ona je napuštena u 6. vijeku.

Ostatke grada je godine 1818. pronašao Giovanni Battista Belzoni. Otada traju arheološka iskapanja koja su otkrila niz vrijednih artefakata koji govore o intenzivnim trgovačkim vezama Indije i Mediterana u helenističko i rimsko doba.

Izvori uredi

  • The Berenike Project Arhivirano 2018-11-25 na Wayback Machine-u: the port's excavation.
  • G.W.B. Huntingford "The Ethnology and History of the Area Covered by the Periplus" in Huntingford (trans. & ed.), Periplus of the Erythraean Sea (London, 1980).
  • S. Sidebotham and W. Wendrich, "Roms Tor am Roten Meer nach Arabien und Indien", in AW 32-3 (2001), p.251-263.

23°54.62′N 35°28.42′E / 23.91033°N 35.47367°E / 23.91033; 35.47367