Bent
Žanr Drama
Režija Sean Mathias
Produkcija Michael Solinger
Dixie Linder
Martin Sherman
Scenario Martin Sherman
Uloge Clive Owen
Lothaire Bluteau
Ian McKellen
Brian Webber II
Mick Jagger
Muzika Phillip Glass
Premijera 26. novembar 1991 (1991-11-26)
Jezik Engleski jezik
Trajanje 105 minuta
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Japan
Kompanija
Studio Channel Four Films
Distributer Metro-Goldwyn-Mayer
Zarada $496,059
Tehnička ekipa
Fotografija Yorgos Arvanitis
Montaža Isabelle Lorente
Bent na Internet Movie Database

Bent je filmska drama u britansko-japanskoj produkciji iz 1997. godine u režiji Seana Mathiasa, snimljena po istoimenoj predstavi Martina Shermana, koji je bio i scenarista na filmu. Film se bavi progonom gejeva u nacistička Nemčka nakon ubistva vođe SA-a, Ernsta Röhma u Noći dugih noževa.

RadnjaUredi

Max (Clive Owen), promiskuitetni gej muškarac 1930-ih u Berlinu, nije u dobrim odnosima sa svojom porodicom zbog svoje homoseksualnosti. Jedne noći dovodi u svoj stan zgodnog pripadnika SA (Nikolaj Coster-Waldau). Na nesreću, Hitler je odlučio sa da se otarasi SA divizije, koja je bila poznata po homoseksualnosti unutar redova i muškarac koga je doveo biva pronađen i ubijen u stanu koji Max deli sa svojim momkom, Rudyjem (Brian Webber II). Njih dvojica moraju da beže iz Berlina.

Maxov ujak, Freddie (Ian McKellen) je uspeo da nabavi papire za Maxa, ali on odbija da napusti Berlin bez svog dečka. Međutim, Gestapo hapsi i Maxa i Rudyja i stavlja ih u voz za Dachau.

U vozu Rudy je brutalno prebijan od strane stražara i dok ga odvode doziva Maxa. Max, međutim, ne odgovara, želeći da ne bude prepoznat kao gej, jer veruje da ima veće šanse da preživi logor, ako mu ne bude dodeljen ružičasti trougao. Umesto toga, prihvata da nosi žutu zvetdu.

U logoru Max se upoznaje sa Horstom (Lothaire Bluteau), koji pokazuje dostojanstvo priznavanjem onoga u šta veruje. Nakon Horstove smrti (kada mu stražar naredi da krene na električnu ogradu), Maxu je naređeno da ga sahrani. Max oblači Horstovu majicu sa ružičastim trouglom i ubija se, hvatajući se za ogradu.

UlogeUredi

NagradeUredi

Vanjske vezeUredi