Benshi (弁士?) je izraz kojim se Japanu označavaju posebno izvježbani izvođači koji su pružali "živu" naraciju nijemih filmova.Benshi su se ponekad nazivali (活動弁士 katsudō-benshi?) ili (活弁 katsuben?).[1] Njihov je zadatak bio da komentiraju film, bilo u obliku kratkog predavanja ili predstavljanja radnje ili pozadine prije samog prikazivanja, bilo za vrijeme samog prikazivanja, kada su ponekad znali prepričavati, objašnjavati scene ili izgovarati replike likova. Benshi su svoje porijeklo vukli od sličnih izvođača koji su djelovali u kabuki i noh teatru, a njihovom uvođenju na film je pogodovalo i to što su prvi japanski igrani filmovi bile adaptacije popularnih kabuki predstava. S vremenom su benshiji počeli komentirati ne samo japanske, nego i strane filmove. Neki od njih su stekli veliki ugled, a najpoznatiji je Musei Tokugawa, koji je zahvaljujući svom kozerstvu i erudiciji postao jedna od najvećih zvijezda u Japanu 20. vijeka. Benshiji su u Japanu bili toliko popularni, da su zbog njih domaći filmaši nekoliko godina oklijevali s uvođenjem zvučne tehnologije, koja je postala općeprihvaćena tek sredinom 1930-ih. Otada su benshiji počeli nestajati, iako dio japanskih izvođača još uvijek nastoji očuvati njihovu tradiciju.

Osim u Japanu, benshiji su se pojavili i u zemljama pod japanskom vlašću kao što su Tajvan (gdje su bili poznati kao benzi) i Koreja (gdje su bili poznati kao pyônsa (변사).[2].

V. također uredi

Izvori uredi

  1. Svi ti oblici su skraćenice od (活動写真弁士 katsudō-shashin-benshi?), gdje (活動写真 katsudō-shashin?) označava "pokretne slike" (filmovi), a (弁士 benshi?) je javni govornik (活弁 katsuben?)”. Kōjien (広辞苑?) (5th izd.). (岩波書店 Iwanami shoten?). 2000;  (弁士 benshi?)”. Shin-waei-daijiten (新和英大辞典?, New Japanese-English Dictionary) (5th izd.). (研究社 Kenkyūsha?). 2004. 
  2. Maliangkay, Roald H. "Classifying Performances: The Art of Korean Film Narrators" Arhivirano 2008-05-28 na Wayback Machine-u. Image and Narrative: Online Magazine of the Visual Narrative, Issue 10 (March 2005). ISSN 1780-678X. Accessed 12 April 2009.