Benguela (ranije Benguella) je grad na zapadnoj obali Angole, južno od Luande. Benguela je središte istoimene provincije i peti grad u Angoli po broju stanovnika. Zbog velike blizine, Benguela je snažno povezana s obližnjom lukom Lobito.

Benguela
GradOpćina
Stara crkva u Benegueli
Stara crkva u Benegueli
Zvanični pečat: Benguela
Grb
Benguela na mapi Angole
Benguela
Benguela
Koordinate: 12°33′S 13°25′E / 12.550°S 13.417°E / -12.550; 13.417
Opći podaci
Država Angola
ProvincijaBenguela
Historija
Utemeljen1587.
Status grada1617.
Geografija
 • Ukupna površina2,100 km2 (0,811 sq mi)
 • Nadmorska visina39
Stanovništvo (2014.)
 • Ukupno128,084

Historija uredi

 
Stari grb

Godine 1587., Portugalci su na području današnje Benguele izgradili utvrdu, koju je 1617. godine tadašnji kolonijalni guverner Manuel Cerveira Pereira reorganizirao kao grad. Benguela je godinama bila centar trgovine robljem koje je išlo prema Brazilu i Kubi; ipak, portugalske vlasti su ubrzo uočile i iskoristile lučki potencijal kojeg je nudio Lobito.

Urbani razvoj je, doduše, tekao dosta sporo te je 1911. godine u gradu bilo tek nekoliko kamenih građevina, uz izuzetak dvaju crkava, bolnice i utvrde. Tek je izgradnjom benguelske pruge došlo do povećanog interesa za grad, što je dovelo i do bržeg razvoja.

Nakon nezavisnosti, Benguela je izgubila na značaju jer je pruga zatvorena tokom građanskog rata koji je trajao do 2002. godine. Grad je 1983. godine imao 155,000 stanovnika, no taj je broj s godinama naglo porastao zbog velikog broja izbjeglica koje su dolazile u grad tokom rata. Dana Beneguela ima nešto manje od 600,000 stanovnika.

Gospodarstvo uredi

Benguela je dugo godina bila centar angolske trgovine prema unutrašnjosti, a danas je trgovačko središte koja spaja istok i zapad zemlje. Gradska industrija temelji se na obradi ribe i šećerne trske, ali i na proizvodnji sapuna, alata i keramike. Međunarodna trgovina odvija se preko Lobita.

Promet uredi

Benguela ima dobro razvijenu prometnu infrastrukturu. Aerodrom Benguela opslužuje grad, kroz kojeg prolazi i poznata benguelska pruga, koja spaja Lobito i DR Kongo. Zbog bliske povezanosti s gradom, Benguela koristi i luku Lobito u svoje svrhe.

Poznati stanovnici uredi

Vanjske poveznice uredi