Belveder (Rijeka)

Nautička akademija na Belvederu - priča o Rijeci. Izgrađena početkom XX. st. kao mađarska mornarička akademija (pandan starijoj austrijskoj Akademiji, danas Riječka bolnica braće Sobol), postaje sjedište Fakulteta industrijske pedagogije pa Filozofskog fakulteta da bi novi režim zgradu poklonio Crkvi koja tu drži katoličku osnovnu školou!

Belveder - Belvedere (tal) je kvart u Rijeci na brežuljku iznad povijesne jegre grada (iznad Guvernerove palače i Brajde), a MZ Belveder obuhvaća samo zapadni dio kvarta.

GeografijaUredi

Belveder se prostire na potezu stuba Buonarotti (Kalvario) na istoku do Cirkula (Zircolo) na zapadu, sjeverno od Guvernerove palače, Pomerija, i ulica Fiorello La Guardia i 1. maja, a na sjeveru završava kod bivše radiostanice (gdje počinje Kozala) i Ulice Franca Prešerna te udoline Kazarmata (istočno od Cirkula).

MZ Belveder obuhvaća manji dio Belvedera jer istočni dio je pod kozalom, dok je južni dio (poput Kampeta) pod Brajdom.

StanovništvoUredi

Jedan je od kvartova (poput Kozale) u kojima se nekako ušćuvao fijumanski duh (tal. stanovništvo)

ŠkolstvoUredi

U Kvartu postoji Ekonomski fakultet, srednja Ekonomska škola te osnovna škola za djecu s posebnim potrebama i OŠ Josip Brusić preimenovanu u 'Brajda'. Scuola elementare Belvedere je ukinuta i prebačena na Kozalu, a Filozofski fakultet je prebačen u Kasmpusarnu Trsat-