Belváros-Lipótváros

Belváros-Lipótváros je popularno ime za V. okrug mađarskog glavnog grada - Budimpešte. On se službeno zove V Okrug Budimpešte(mađarski: Budapest V. kerülete). Taj okrug je 2015. imao 26,277 stanovnika, koji su živjeli na površini od 2.59 km².[1]

Belváros-Lipótváros
Položaj okruga Belváros-Lipótváros na karti grada Budimpešte.
Položaj okruga Belváros-Lipótváros na karti grada Budimpešte.
Položaj okruga Belváros-Lipótváros na karti grada Budimpešte.
distrikti Belváros, Lipótváros
Vlast
 - Gradonačelnik Péter Szentgyörgyvölgyi
Površina
 - Ukupna 2.59 km² [1]
Stanovništvo (2015.)
 - Grad 26,277[1]
 - Gustoća 10,145.6 stan./km² [1]
Službene stranice
Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Karakteristike i historija uredi

Belváros-Lipótváros leži duž lijeve obale Dunava, neposredno do Józsefvárosa - VIII. Okruga. Danas je to strogi historijski centar Budimpešte, tu se nalazi poznata pješačka ulica Váci.

Ime okruga Belváros-Lipótváros je sintagma od imena dva historijska naselja iz kojih je sastavljen, a to su bili - Belváros (Unutrašnji grad - Centar) i Lipótváros (Leopoldov grad).

Belváros je historijski centar Pešte, a Lipótváros je iznikao početkom 19. vijeka. On se polovicom 20. vijeka, kada je sagrađena Palača mađarskog parlamenta premetnuo u politički i financijski centar Mađarske. Ta dva susjeda su u početku bili samostalni okruzi. Belváros - IV., a Lipótváros - V. Okrug. Ujedinili su se - 1950., ali je broj IV dan Okrugu Újpest (Nova Pešta).

Razlog što Belváros nije I. Okrug, je u tom, što je do 1873. Budim bio glavni grad Mađarske, pa je numeriranje od I. do III, ostalo rezervirano za kvartove pored Budimskog dvorca, a kvartovi na peštanskoj strani dobili su brojeve od IV. do X.

 
Ulica Váci

Bulevar Józsefa Attile, dijeli V. okrug - popola, jer ide od Lančanog mosta do Trga Erzsébet. Po dobrom dijelu okruga leže brojne vladine zgrade od Palače parlamenta do ministrarstva i Palače vrhovnog suda.[2]

Pored tog tu se nalaze i brojne banke i Etnografski muzej.[2]

Pobratimski gradovi uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Hungary: Budapest City” (engleski). City population. Pristupljeno 12. 07. 2016. 
  2. 2,0 2,1 Lipótváros (engleski). We Love Budapest. Arhivirano iz originala na datum 2016-06-30. Pristupljeno 12. 07. 2016. 

Vanjske veze uredi