Koordinate: 19° 55' SG Š, 43° 56' IGD

Belo Horizonte (portugalski: Belo Horizonte, znači lep horizont) je jedan od četiri najveća grada i regije u Brazilu i glavni je grad države Minas Žeraisa. Neformalni naziv grada je Beaga (Beagá), jer tako na portugalskom jeziku zvuče inicijali BH. Beaga je centar veoma intenzivne ekonomske i kulturne aktivnosti sa izvrsnom infrastrukturom i na nacionalnom i na internacionalnom nivou.

Belo Horizonte


Panoramski pogled na centar Belo Horizontea

Belo Horizontea
Belo Horizontea
Belo Horizontea
Opšte informacije
Površina
  - Grad
  - Regija

330.9 km²
9,459.1 km²
Stanovništvo
  - Grad
  - Regija

2 238 526 stanovnika (procena za 2000)
4 357 942 stanovnika (procena za 2000)
Nadmorska visina 852,19 m
Vremenska zona UTC -3
ljeti UTC -2
Internet stranica www.pbh.gov.br
Politika
Gradonačelnik Fernando Damata Pimentel (PT)
Položaj u Minas Žeraisu i Brazilu

Položaj Belo Horizontea

Jedna od zanimljivih karakteristika Belo Horizontea, po kojoj je najpoznatiji u Brazilu je neproporcionalan odnos u broj žena i muškaraca. Sredinom 90ih godina 20og vijeka, u gradu je bilo 175 000 žena više nego muškaraca. Niko ne zna razlog ovome, ali se pretpostavlja da je razlog to što muškarci odlaze iz grada u potrazi za poslom, a žene ipak ostaju uz porodice u BH.

Istorija uredi

Današnja metropola je ipak nekada davno bila malo selo, osnovano od strane istraživača ruda iz Sao Paula, João Leite da Silva Ortiz. Zbog povoljnih vremenskih uslova, koje je ovdje našao, napustion je 1701, godine ekspedicu i napravio farmu, pod nazivom Curral Del Rey. Dugo vremena, se čitav ovaj kraj zvao po ovoj farmi, Kural del Rej (Kraljev Koral). Poslije njega, mnogi su dolazili u ovaj region i ubrzo njegova farma je bila okružena farmama. Jedna od porodica koja je došla ovdje i napravila svoju farmu, bila je porodica Gutierez. I danas se oblast oko njihove nekadašnje farme zove po njima, a oni su i dalje jedna od najbogatijih porodica Belo Horizontea, posjedujući Telemar, najuspješniju telekomunikacionu kompaniju u državi.

Selo je raslo iz razloga što su i krda prolazila ovim krajem na putu ka regionu rijeke Sao Fransisko. Putnici su ovdje odlazili u drvenu kapelu kako bi se pomolili za dobar put. Na mjestu tadašnje kapelice nalazi se sada katedrala Boa Vijažem (Catedral da Boa Viagem, gdje Boa Viagem znači dobar put), a naselje oko njega Boa Vijažem.

Kada je 1889, godine Brazil postao republika, mjesto je promijenilo ime Kraljev Koral u Belo Horizonte. Prvobitna namjera je bila da se mjestu da ime Novo Horizonte (Novo Horizonte) - Novi Horizont. 7. decembra, 1893, Belo Horizonte je izabran za mjesto novog glavnog grada Minas Žeraisa, koji bi trebalo zamijeniti dotadašnji Ouro Preto. Belo Horizonte je prvi planirani grad u Brazilu. Centar grada je imao isplaniranu mrežu ulica, ispresecanu sa dijagonalnim avenijama, a od parkova je ostao samo veliki centralni park. Naseljavanje i proširivanje grada, naročito u zadnjih 20 godina dvadesetog vijeka je učinilo da ovako originalan urbanistički plan bude prevaziđen. Grad je trebalo da opet promijeni ime i da se zove Cidade de Minas, čak je i proglašen glavnim gradom, 12. decembra, 1897. pod nazivom Cidade de Minas, ali ovo ime nikada nije postalo popularno među građanima, pa je i definitivno 1901. godine zvanično vraćeno prvobitno ime Belo Horizonte.

Zbog prevaziđenog urbanizma, i velikih talasa doseljavanja, 20% populacije u gradu nema kanalizaciju, a poplave i kiše još uvijek odnosne živote i imovinu. Iako je u pitanju metropola i jedan od najvećih gradova u Brazilu, Belo Horizonte se i dalje smatra najvećim malim gradom na svijetu.

Ekonomija uredi

Belo Horizonte je centar distribucije i prerade najvažnijih grana industrije države, poljoprivrede i rudarstva. Među najvažnijim proizvodima se ubrajaju čelik, tekstil, automobili, zlato, mangan i drago kamenje. Belo Horizonte je takođe i kulturni centar, sa univerzitetima, muzejima, bibliotekama i sa najraznovrsnijim noćnim životom u državi.

Turističke Atrakcije uredi

Pampulja uredi

Osam kilometara, od centra Belo Horizontea, nalazi se oblast Pampulja je oblast, sa sjajnim vještačkim jezerom i modernim vilama. Tu se nalazi izvrsna katedrala San Francisco de Assis, kao i stadion Atletiko Mineira, poznat kao Mineirao, najveći stadion u državi. U Pampulji se nalazi i Ekološki i Zoološki park.

Mangabejras uredi

Mangaberajs je najelitnija četvrt Belo Horizontea. Između predivnih zgrada nalazi se i Papin Trg, na kojem je Papa Jovan Pavle II održao poslanicu u kojoj je izjavio "... kakav lijep horizont!". U blizini se nalazi i park Mangaberajs (Parque das Mangabeiras), toliko velik da ima sopstveni interni autobuski servis.

Savasi uredi

Savasi je komercijalna četvrt u centru grada, ali i četvrt sa najraznovrsnijim noćnim životom, sa mnogo klubova i restorana i izvrsnom šoping zonom. Ovdje se nalazi Trg Slobode, na kojem je i stara Guvernerova Palata (Palata Slobode), prva zgrada završena u planiranom gradu.

Slike uredi

Sport uredi

Najpoznatiji fudbalski klubovi iz Belo Horizonte su:

  • Atletiko Mineiro (Clube Atlético Mineiro), popularni pijetlovi, višestruki prvaci države (Minas Žerais), osvajači KONMEBOL kupa. Iz ovog kluba su potekli mnogi veliki brazilski fudbaleri kao što su golman Tafarel, Žilberto Silva i Žulijano Beleti.
  • Amerika (América Futebol Clube) - nižerazredni klub, poznatiji kao zečevi, iznjedrio je brazilskog reprezantativca Freda.
  • Kruzeiro Cruzeiro Esporte Clube - lisice su ljuti rivali pijetlova i jedini su tim u Brazilu koji su osvojili trostruku krunu, Prvenstvo Brazila, Kup Brazila i Šampionat države (Minas Žerais). Iz kluba je izašlo mnogo velikih fudbalera, a u njemu je i Ronaldo započeo svoju profesionalnu karijeru.

Vanjske veze uredi