Bijeli brod

(Preusmjereno sa stranice Beli brod)
Za ostala značenja, vidi Bijeli brod (razvrstavanje).

Bijeli brod (engleski: White Ship; francuski: la Blanche-Nef) bio je normanski brod poznat po katastrofalnom brodolomu 25. novembra 1120. koji je imao dalekosežne posljedice po historiju Engleske.

Potonuće Bijelog broda.

Srednjovjekovne kronike su ga opisivale kao najbolji i najbrži brod na obalama La Manchea svog vremena. Njegov kapetan je bio Thomas FitzStephen, sin Stephena FitzAirarda, kapetana broda Mora koji je godine 1066. doveo Williama Osvajača iz Normandije u Englesku prilikom znamenite invazije. U jesen 1066. je Bijeli brod bio usidren u normandijskoj luci Barfleur u trenutku kada je tamo sa svitom na putu u Englesku došao engleski kralj Henry I, sin William Osvajača. Thomas je kralju ponudio da ga preveze, ali je on već bio ugovorio prijevoz. Umjesto toga je dozvolio svom sinu, princu Williamu Adelinu da se ukrca na brod. Zajedno s princom se ukrcali dvoje Henryjeve nezakonite djece, ali i brojni drugi plemići. Posada je od princa zatražila i dobila ogromne količine pića; prije nego što je otplovio na brod je došlo preko 300 ljudi, iako su neki zbog dijareje i prevelikog pijanstva morali ostati u Barfleuru.

Kada je brod konačno isplovio već je počeo padati mrak, ali je kapetan FitzStephen svejedno poslušao prinčevu zapovijed da pokuša prestići očev brod. Fitzstephen je poslušao, ali je brod brzo udario u hrid i počeo tonuti. Princ se uspio dočepati čamca za spašavanje te krenuo prema kopnu; međutim, povici u pomoć njegove polusestre Maud su ga natjerali da se vrati. Tada su se za čamac počeli hvatati utopljenici te se i on prevrnuo. Tako je u brodolomu stradao princ i skoro svi drugi putnici; preživjeli su samo jedan dječak i mesar iz Rouena koji su se uspjeli dočepati obližnje stijene i na njoj proveli cijelu noć.

Brodolom je za Englesku imao katastrofalne posljedice. William Adelin je bio njegov sin-jedinac, te se tako Normanska dinastija našla pred izumiranjem. Već sljedeće godine se Henry oženio za Adelize od Louvaina, ali s njom sve do smrti 1135. nije uspio dobiti djecu. U međuvremenu se kao jedina legitimna nasljednica prijestolja nametnula njegova kćer Matilda, udovica njemačkog cara Heinricha V, ali su normanski baroni bili neskloni prema ženi na prijestolju, a pogotovo nakon što se bila udala za njima omraženog anžuvinskog grofa Godeforya V. Kao glavni Matildin protivkandidat se nametnuo Henryjev nećak Etienne od Bloisa čija je uzurpacija 1135. izazvala dugotrajni, krvavi i razorni građanski rat koji će u engleskoj historiji biti poznat kao Anarhija.

Bijeli brod se zbog svega toga često spominje kao motiv u engleskoj umjetnosti, kulturi i fikciji. Jedan od najpoznatijih primjera je Stupovi zemlje popularni roman Kena Folletta čija radnja počinje upravo sa potapanjem Bijelog broda.

Vanjske veze uredi