Bekim Fehmiu

(Preusmjereno sa stranice Bekim Fehmiju)

Bekim Fehmiu (srpskohrvatski: Bekim Fehmiju, Беким Фехмију; rođen 1. juna 1936. – umro 15. juna 2010.) je bio srpski i jugoslovenski pozorišni i filmski glumac albanskog porijekla.

Bekim Fehmiu
glumac
Biografske informacije
Rođenje1. jun 1936. (1936-06-01)
Smrt15. jun 2010. (dob: 74)
Beograd, Srbija
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1953–1998

ŽivotUredi

Porodica Fehmiu dolazi iz mjesta Đakovica. Međutim, oni su takođe živjeli u Sarajevu, Skadru, i Prizrenu. On je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti[1] u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

GlumaUredi

Bekim Fehmiu se pojavio u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bekim Fehmiu je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promijenile historiju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.

Njegove uloge su zapažene u filmovima: Specijalno vaspitanje, Skupljači perja, The Odyssey poznat kao The Adventures of Ulysses, Black Sunday, Hot years, The Deserter i Roj.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu Skupljači perja, bio je veoma tražen od strane stranih režisera, uključujući i američke.

Međunarodna karijeraUredi

Fehmiu je u svojoj međunarodnoj karijeri nastupao sa brojnim filmskim zvijezdama, kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen. Nakon filma "The Adventurers", nije dobio dobre kritike, i nije uspio da prodre u Holivud[2]

Glumio je na srpskohrvatskom, albanskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom. 1987. godine je demonstrativno napustio pozorište, u znak protesta zbog antialbanske propagande.

AutobiografijaUredi

U 2001., u izdanju Samizdat B92 publikovana je knjiga memoara Bekima Fehmiu, sa naslovom Blistavo i strašno, koja opisuje njegov život od rođenja 1936. u Sarajevu, sve do 1955. kada se pridružio prištinskom teatru.

SmrtUredi

Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. u svom stanu u Beogradu. Prvi izvještaji govore o mogućnosti samoubistva. Umro je u 74. godini života.[3]

FilmografijaUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi