Za ostale upotrebe, v. Bijeg.

Bijeg (rus. Бег) je drama ruskog i sovjetskog književnika Mihaila Bulgakova napisana 1926. godine. Radnja se događa pred kraj građanskog rata na Krimu, u vrijeme kada ostaci belogardejskih snaga pokušavaju pružiti posljednji otpor pobjedničkoj Crvenoj armiji. Protagonisti su bjelogardejski oficiri, predstavnici predrevolucionarne elite izbjegli pred boljševičkim režimom, koji su se našli suočeni sa dilemom da li nastaviti sve besmisleniju borbu ili pokušati emigrirati na Zapad. Bulgakov je dramu velikim dijelom temeljio na vlastitim iskustvima ljekara u bjelogardejskoj vojsci, ali i sjećanjima svoje druge supruge Ljubov Belozerskaje i bjelogardejskog generala Jakova Slaščova koji su se nekoliko godina prije, koristeći amnestiju sovjetskih vlasti iz emigracije vratili u domovinu.

Drama se originalno trebala 1928. praizvesti u moskovskom teatru MHAT, ali je povučena iz programa, navodno na intervenciju Staljina, koji je smatrao neprihvatljivim da se zbivanja iz građanskog rata prikazuju iz perspektive poraženih protivnika sovjetskog režima. Praizvedena je tek nakon Staljinove smrti, odnosno 1957. u Staljingradskom teatru.

Bila je ekranizirana dva puta - godine 1968. kao istoimena TV drama u bivšoj Jugoslaviji, te 1970. kao istoimeni historijski filmski spektakl u režiji Aleksandra Alova i Vladimira Naumova.

Vanjske veze uredi