Beach Party (sh. Zabava na plaži) je američka filmska komedija snimljena 1963. godine u režiji Williama Ashera, poznata po tome što je od nje nastao specifičan žanr beach party filma karakterističan za američku kinematografiju sredine 1960-ih.

Beach Party
Frankie Avalon na promotivnoj fotografiji za film
RežijaWilliam Asher
Producentizvršni producent:
Samuel Z. Arkoff
pridruženi producent:
Robert Dillon
producent:
James H. Nicholson
Lou Rusoff
ScenarioLou Rusoff
William Asher (van špice)
Robert Dillon (van špice)
UlogeRobert Cummings
Dorothy Malone
Frankie Avalon
Annette Funicello
Morey Amsterdam
MuzikaLes Baxter
FotografijaKay Norton
MontažaHomer Powell
DistribucijaAmerican International Pictures (AIP)
Datum(i) premijere
14. 7. 1963 (1963-07-14)
Trajanje101 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet300.000 $[1]
Bruto prihod2,300.000 $ (SAD i Kanada)[1][2]

Protagonist, koga tumači Robert Cummings, je profesor antropologije koji odlazi na kalifornijske plaže proučavati rituale i način život tamošnjih tinejdžera i pri tome zanemaruje svoju sekretaricu (čiji lik tumači Dorothy Malone), a koja je u njega zaljubljena. Radnja prikazuje komplikacije koje nastanu kada se Dolores (čiji lik tumači Annette Funicello), djevojka Frankieja, jednog od profesorovih "kunića" (čiji lik tumači Frankie Avalon), zagleda u profesora, kao i kada sama postane metom zanimanja vođe lokalne bikerske bande.

Film je nastao po ideji Samuela Z. Arkoffa, nezavisnog producenta čija se kompanija American International Pictures specijalizirala za B i eksploatacijske filmove. Beach Party je zamislio kao ostvarenje koje bi kroz minimalni zaplet trebalo koristiti za pružanje maksimalno atraktivnih sadržaje - kao što su plaža, surfanje, mladi protagonisti u kupaćim kostimima i rock i pop muzika - namijenjene prije svega tinejdžerskoj i mladoj publici, na koju su se američki sineasti tada počeli sve više oslanjati. Film je postigao veliki uspjeh, a Avalon i Funicello postali ikone tadašnje popularne kulture te zajedno nastupili u još nekoliko beach party filmova.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Tom Lisanti, Hollywood Surf and Beach Movies: The First Wave, 1959-1969, McFarland 2005, str. 71.-80.
  2. "Top Rental Features of 1963", Variety, 8. januar 1964, str. 71.

Vanjske veze uredi