Otvori glavni meni

Bea Benaderet (4. april 190613. oktobar 1968.) bila je američka glumica, najpoznatija po ulozi vlasnice provincijskog hotela u popularnom televizijskom sitkomu Petticoat Junction.

Bea Benaderet
Bea Benadaret 1966.JPG
Rođen/a 4. april 1906. (1906-04-04)
New York, SAD
Umro/la 13. oktobar 1968. (dob: 62)
Los Angeles
Suprug/a/e/zi Gene Twombley (1957-1968)
Jim Bannon (1938-1950)

Sadržaj/Садржај

BiografijaUredi

Bea Benaderet je odrasla u porodici tursko-irskog porijekla. Kao glumačka zvijezda se počela nametati 1940-ih kada je uglavnom radila na radiju, pri čemu je upoznala Lucille Ball. Također je posuđivala glas likovima iz crtića, pri čemu se posebno ističe lik bake u seriji o Tweetyju i mačku Silvestru. Početkom 1950-ih Benaderet su Ball i njen suprug Desi Arnaz ponudili ulogu Ethel Merz u popularnom sitcomu I Love Lucy, ali je ona to odbila zbog ranije preuzetih obaveza.

Benaderet je nastavila raditi ispred kamere i posuđivati glas, a zbog čestih nastupa, uključujući posuđivanje glasa Betty Drabble u popularnoj seriji The Flintstones, stekla je nadimak "Busy Bea" (igra riječi koja bi se grubo prevela kao "busy bee" ili "vrijedna pčela"). Iako je bila razmatrana za ulogu Bake u popularnom sitcomu The Beverly Hillbillies, kreator serije Paul Henning se na kraju ipak odlučio za Irene Ryan. Umjesto toga je posebno za nju stvorio lik Clumpettove rođake Pearl Bodine, a kasnije i lik Kate u Petticoat Junction. Njega je također glumila u TV-seriji Green Acres. Seriju je napustila zbog bolesti 1967. od koje je i umrla 1968. godine.

Njen suprug Eugene Twombley je preminuo od srčanog udara na dan njenog pogreba. Njen sin Jack Bannon je neko vrijeme radio kao glumac.

FilmografijaUredi

Televizijski nastupiUredi

LiteraturaUredi

Vanjske vezeUredi