Bea Benaderet

Bea Benaderet (4. april 190613. oktobar 1968.) bila je američka glumica, najpoznatija po ulozi vlasnice provincijskog hotela u popularnom televizijskom sitkomu Petticoat Junction.

Bea Benaderet
Bea Benadaret 1966.JPG
Rođen/a 4. april 1906. (1906-04-04)
New York, SAD
Umro/la 13. oktobar 1968. (dob: 62)
Los Angeles
Suprug/a/e/zi Gene Twombley (1957-1968)
Jim Bannon (1938-1950)

BiografijaUredi

Bea Benaderet je odrasla u porodici tursko-irskog porijekla. Kao glumačka zvijezda se počela nametati 1940-ih kada je uglavnom radila na radiju, pri čemu je upoznala Lucille Ball. Također je posuđivala glas likovima iz crtića, pri čemu se posebno ističe lik bake u seriji o Tweetyju i mačku Silvestru. Početkom 1950-ih Benaderet su Ball i njen suprug Desi Arnaz ponudili ulogu Ethel Merz u popularnom sitcomu I Love Lucy, ali je ona to odbila zbog ranije preuzetih obaveza.

Benaderet je nastavila raditi ispred kamere i posuđivati glas, a zbog čestih nastupa, uključujući posuđivanje glasa Betty Drabble u popularnoj seriji The Flintstones, stekla je nadimak "Busy Bea" (igra riječi koja bi se grubo prevela kao "busy bee" ili "vrijedna pčela"). Iako je bila razmatrana za ulogu Bake u popularnom sitcomu The Beverly Hillbillies, kreator serije Paul Henning se na kraju ipak odlučio za Irene Ryan. Umjesto toga je posebno za nju stvorio lik Clumpettove rođake Pearl Bodine, a kasnije i lik Kate u Petticoat Junction. Njega je također glumila u TV-seriji Green Acres. Seriju je napustila zbog bolesti 1967. od koje je i umrla 1968. godine.

Njen suprug Eugene Twombley je preminuo od srčanog udara na dan njenog pogreba. Njen sin Jack Bannon je neko vrijeme radio kao glumac.

FilmografijaUredi

Dugometražni:

Kratkometražni:

Televizijski nastupiUredi

LiteraturaUredi

Vanjske vezeUredi