Beşiktaş

(Preusmjereno sa stranice Bešiktaš)

Beşiktaş (fonetski: Bešiktaš) je općina turskog grada Istanbula. Nalazi se u evropskoj obali Bospora. Na sjeveru se graniči sa općinama Sarıyer i Şişli, na zapadu sa općinama Kağıthane i Şişli, na jugu sa općinom Beyoğlu, a na istoku sa Bosporom. Neposredno na drugoj strani Bospora je općina Üsküdar.

Beşiktaş
Beşiktaş Belediyesi
Općina Beşiktaş
Trg Besiktas
Trg Besiktas
Location of Beşiktaş in Istanbul
Položaj Beşiktaşa u Istanbulu
Opći podaci
zemljaTurksa
ProvincijeIstanbul
Uprava
naselja
List
predsjednik općineMurat Hazinedar (CHP)
Geografija[1]
 • Distrikt21,33 km2 (824 sq mi)
Stanovništvo (2015)[2]
 • Distrikt190.033
 • Distrikt gustoća89/km2 (230/sq mi)
Webwww.besiktas.bel.tr

Općina Beşiktaş je poznata po velikom broju znamenitosti u evropskom dijelu Bospora, od palače Dolmabahče na jugu do Bebeka na sjeveru. U njemu se, pogotovo u dijelu udaljenijem od mora, nalaze brojna relativno skupa naselja u kojima živi viša srednja klasa, a što oključuje Levent i Etiler. Također su poznata i naselja Yıldız, Kuruçeşme, Ortaköy i Arnavutköy.

Ime dolazi od turske riječi beşik što znači "kamena luka".

U svijetu je najpoznatiji kao dom Beşiktaş J.K., sportskog kluba osnovanog 1903. godine, čiji se fudbalski i košarkaški timovi sudjeluju u brojnim prestižnim evropskim natjecanjima.

Gradovi pobratimi uredi

Izvori uredi

  1. „Area of regions (including lakes), km²”. Regional Statistics Database. Turkish Statistical Institute. 2002. Pristupljeno 2013-03-05. 
  2. „Population of province/district centers and towns/villages by districts - 2012”. Address Based Population Registration System (ABPRS) Database. Turkish Statistical Institute. Pristupljeno 2013-02-27. 

Vanjske veze uredi