Bečki dječaci

Bečki dječaci (njemački: Wiener Sängerknaben) su dječački zbor sa sjedištem u Beču. Jedan su od najpoznatijih dječjih zborova u svijetu. Dječaci su odabrani uglavnom iz Austrije, ali i iz mnogih drugih zemalja. Zbor je privatna neprofitna organizacija. Postoji oko 100 zborskih pjevača u dobi između deset i četrnaest godina. Dječaci su podijeljeni u četiri zbora na turneji, zborovi su imenovani po skladateljima Bruckneru, Haydnu, Mozartu i Schubertu, izvode oko 300 koncerata svake godine a sluša ih gotovo 500.000 ljudi. Svaka skupina je na turnejama od oko devet do oko jedanaest tjedana.

Bečki dječaci

Historija

uredi

Tokom stoljeća, zbor je surađivao s mnogim skladateljima, uključujući Isaaca, Hofhaimera, Bibera, Fuxa, Caldara, Glucka, Salieria, Mozarta, Schuberta i Brucknera.[1]

Današnji zbor je potomak zborova iz kasnog srednjeg vijeka. Zbor je za praktične svrhe, osnovan pismom Maksimilijana I. 7. jula 1498.. U pismu car je uputio sudske službenike da zaposle učitelje pjevanja, dva basa i šest dječaka. Jurij Slatkonja postao je direktor ansambla. Uloga zbora je bila pružiti glazbenu pratnju na crkvenim misama.

Godine 1924. službeno je osnovan "Bečki dječaci Zbor" i razvio se u profesionalnoj glazbenoj skupini. Zbor je dobio svoje sada poznata plava i bijela pomorska odijela koja su uključivala i bodež.[2]

Gerald Wirth je postao umjetnički direktor 2001.. Krajem 21. vijeka, zbor se našao pod pritiskom modernizacije i suočio s kritikama svojih glazbenih standarda, osnovan je i novi "suparnički" zbor u kojeg su prešli i neki članovi Bečkih dječaka. Zbor je nastojao obnoviti svoju sliku, snimanjem zabavne glazbe i usvajanjem alternativnih novih uniformi.

Izvor

uredi

Vanjske veze

uredi