Battlestar Galactica: The Second Coming

Battlestar Galactica: The Second Coming (sh. Bojna zvijezda Galactica: Drugi dolazak) je američki kratki science fiction film snimljen 1999. godine u režiji Richarda Hatcha i Jaya Woelfela. Predstavlja neposredni nastavak originalne TV-serije Battlestar Galactica, odnosno pilot-film za TV-seriju koja je trebala predstavljati njen nastavak. Radnja se događa dvadesetak godina nakon zbivanja prikazanih u originalnoj seriji i prikazuje kako se Kolonijalna flota na čelu sa kapetanom Apollom (koga glumi Hatch, ponavljajući istu ulogu iz serije) suočava sa saznanjem da su Sajlonci dobili mogućnost da repliciraju ljude, odnosno da su postali daleko opasniji neprijatelj.

Battlestar Galactica: The Second Coming
RežijaRichard Hatch
Jay Woelfel
ProducentJohnnie J. Young
Sophie LaPorte
Richard Hatch (executive producer)
ScenarioRichard Hatch
Sophie LaPorte
UlogeRichard Hatch
John Colicos
Terry Carter
Jack Stauffer
George Murdock
Richard Lynch
Phil Brown
Mickalean McCormick
Ali Willingham
Szilvia Naray
Nicholas Walker
Jere Jon
Don Hughes
Athena Demos
Frank Ruotolo
FotografijaDean Cundey
Scott Spears
MontažaEric Chase
Datum(i) premijere
3. 7. 1999 (1999-07-03) (Atlanta)
Trajanje30 min. (integralna verzija/pilot-film)
4 min. (trailer)
Jezikengleski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Battlestar Galactica (1978 - 1979)

Hatch, koji je također bio koproducirao film, je godinama pokušavao nagovoriti Universal, nositelje autorskih prava, da pokrenu nastavak. Prije toga je, koristeći rupu u autorskim pravima, napisao cijeli niz romana koji su trebali prikazivati zbivanja nakon završetka serije, pri čemu se u potpunosti ignoriralo od strane fanova uglavnom omražena kratkotrajna serija Galactica 1980 koja predstavlja njen nastavak.

U trenutku snimanja The Second Coming, istovremeno su pokrenuta dva projekta koja su trebala biti nastavak serije. Glen A. Larson, njen tvorac, je namjeravao snimiti cjelovečernji film koji bi se bavio pustolovinama svemirske krstarice Pegasus, i koji je bio usklađen sa Galacticom 1980.

Hatch je tokom snimanja stavio hipoteku na vlastitu kuću kako bi pokrio troškove produkcije, koji su se kretali oko 40.000 dolara. Veliku pomoć su mu pružile kolege iz serije, kao i nekadašnji glumački partneri iz serije, uključujući Johna Colicosa, koji je ponovio ulogu grofa Baltara iz originalne serije, a što mu je bio jedan od posljednjih nastupa pred smrt. Hatch je osim pilot-filma napravio i trailer od četiri minute, originalno prikazan na konvenciji DragonCon u Atlanti; u njemu su korišteni CGI specijalni efekti koji su duboko impresionirali publiku.

Universal je na kraju odustao od nove serije, a The Second Coming u integralnoj verziji nikada nije bio javno prikazan zbog spornih autorskih prava, odnosno kršenja sindikalnih pravila u Hollywoodu. Na kraju se Universal odlučio 2003. godine napraviti miniseriju koja je predstavljala remake originalne serije, a koja će kasnije prerasti u redovnu TV-seriju.

Vanjske veze uredi