Bathing Beauty

Bathing Beauty
Režija George Sidney
Producent Jack Cummings
Scenario Joseph Schrank
sinopsis: Kenneth Earl
M.M. Musselman
Curtis Kenyon
Uloge Red Skelton
Esther Williams
Basil Rathbone
Bill Goodwin
Muzika Herbert Stothart
Alberto Colombo
Fotografija Harry Stradling Sr.
Montaža Blanche Sewell
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
jul 1944 (1944-07)
Trajanje 101 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,361.000 $[1]
Bruto prihod 6,892.000 $[1]

Bathing Beauty (sh. Kupajuća ljepotica) je američki filmski mjuzikl snimljen 1944. godine u režiji Georgea Sidneya, poznat kao jedno od komercijalno najuspješnijih i najpopularnijih hollywoodskih ostvarenja svog vremena, ali i po tome što je od plivačice Esther Williams učinio veliku zvijezdu.

Nominalni protagonist je Steve Elliott tekstopisac (čiji lik tumači popularni komičar Red Skelton) koji priprema oženiti za svoju dugogodišnju djevojku Caroline Brooks (čiji lik tumači Williams), a koja radi kao nastavnica plivanja u ženskom koledžu, te kako su oboje zbog braka spremni prekinuti svoje dotadašnje karijere. Radnja prikazuje kako njegov producent (koga tumači Basil Rathbone), koji ga nastoji zadržati u svojoj izdavačkoj kući, podmuklim trikom izazove raskid dvoje zaručnika, ali kako Steve, odlučan u tome da ponovno osvoji Caroline, koristi proceduralnu rupu kako bi se upisao na njen koledž, a što izaziva niz komičnih pustolovina.

Bathing Beauty je postao poznat prije svega zbog spektakularnih plesnih i muzičkih točaka koje su se odvijale u bazenima, i koje su velikim dijelom modelirane na nešto ranijim klasičnim mjuziklima Busbyja Berkeleya. Williams je, pak, u njima demonstrirla kako plesačko, tako i plivačko umijeće, a dodatnu atrakciju je predstavljalo i to što je film napravljen u boji. U njemu su se također pojavili i neki od tada najpopularnijih američkih bendova i muzičara koji su tumačili sami sebe, te su korišteni i neki od tada najvećih hitova. Bathing Beauty je doživio izuzetan komercijalni uspjeh, a Williams je slične uloge ponovila u još nekoliko sličnih, također uspješnih mjuzikala tokom sljedećih nekoliko godina. Scene iz filma su kasnije postale predmetom brojnih referenci i parodija, među kojima se ističe točka Miss Piggy u lutkarskoj TV-seriji Muppet Show te Brooksova filmska parodija History of the World Part I.

Bathing Beauty je sredinom 1950-ih prikazan u tadašnjoj Jugoslaviji pod naslovom Bal na vodi te je, kao i drugdje, stekao izuzetnu popularnost i ostavio snažan dojam na publiku. Njemu je, između ostalih, homage godine 1986. dao i srpski režiser Jovan Aćin u svom filmu Bal na vodi gdje je glavna protagonistica dobila ime Ester, a sam film simbolizira slobodu i blagostanje Zapada koje su tada bile uskraćeni žiteljima tadašnje države.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Vanjske vezeUredi