Bat II od Kirene

(Preusmjereno sa stranice Bat II of Cirene)

Bat II II od Kirene, ponekad nazivan Eudaimon (blaženi) ili na latinskom Felix, (grčki: Βάττος ὁ Εὐδαίμων; vladao cca. 583 - 560. pne.) bio je treći grčki kralj Kirenaike i Kirene te član dinastije Batijada.

Bat je bio sin prethodnog kralja Arkesilaja I i nepoznate majke. Sestra mu je bila princeza Kritola.

Zahvaljujući proročanstvu u Delfi u Kirenu je za vrijeme njegove vladavine došao veliki broj naseljenika. Oni su osnovali grad Apolonija. Zbog naglog priliva stanovništva došlo je do sukoba s Libijcima i njihovim kraljem Adikranom.

Adikran je pomoć zatražio od egipatskog faraona Apriesa. Zbog toga je oko 570. pne. došlo do bitke između Kirenjana i Egipćana kod izvora Thestis kraj Irase. Kirenjani, vještiji u oružju od Egipćana, koji, po Herodotu, "bitku nisu shvatili ozbiljno", do nogu su potukli egipatsku vojsku te se samo malen broj vratio u Egipat. Poraz je tako bolno odjeknuo u Egiptu, da su Egipćani, uvjereni kako je sam faraon namjerno žrtvovao vojsku, digli pobunu i svrghnuli Apriesa.

Batova pobjeda je, s druge strane, osigurala ne samo postojanje nego i nezavisnost grčkih kolonija. Bat je kasnije sklopio savez s novim faraonom Amazisom II.

Bat, koga je Plutarh opisao kao časnog čovjeka, umro je oko 560. pne. Naslijedio ga je sin Arkesilaj II .

V. također uredi

Izvori uredi

Bat II od Kirene
Dinastija Batijada
Umro/la: 560. pne.
Kraljevske titule
Prethodi:
Arkesilaj I
Kraljevi Kirene
583. pne.560. pne.
Slijedi:
Arkesilaj II