Bat III od Kirene

(Preusmjereno sa stranice Bat III od Cirene)

Bat III od Kirene ili Bat III, poznat i kao Bat Hromi (grčki:Βάττος ο Χωλός, 6. vijek pne.) bio je peti po redu kirenski kralj i pripadnik dinastije Batijada.

Bat je bio sin-jedinac kralja Arkesilaja II i kraljice Erikso. Nadimak Hromi je dobio kada se u djetinjstvu ispostavilo da ne može normalno hodati. U mladosti je bio oženjen za Kirenjanku dorskog porijekla po imenu Feretima.

Godine 550. pne. oca mu je ubio njegov bivši doglavnik Learh i nakratko osvojio vlast u Kireni. Majka Erikso, uz pomoć svog brata Poliarha, je na prevaru ubila Learha te je Bat proglašen za kralja.

Mladi kralj je brzo shvatio kako su mu grad i kraljevstvo postali nestabilni, odnosno kako su nužne promjene da bi se izbjegli dinastijski sukobi i građanski ratovi. Zato je otišao na hodočašće u Delfi, gdje je od proročice dobio savjet da ode u Mantineju i Arkadiji i potraži čovjeka po imenu Demonaks.

Demonaks je uživao veliki ugled među Mantinejcima, te ga je Bat pozvao u Kirenu da mu pomogne napraviti novi ustav grada. Demonaks je pristao te građane Kirene podijelio u tri grupe - ovisno o tome da li potječu sa There, Krete i Peloponeza, odnosno drugih egejskih otoka. Predstavnici sve tri grupe su postali članovi gradskog senata kome je predsjedao kralj. Novi je ustav ograničio kraljevsku vlast, koja se svela na podjelu javne zemlje i vjerske ceremonije. Upravu su vršili efori, a formirana je i gradska policija od 300 ljudi.

Uz unutrašnje reforme, Bat je nastojao osigurati zemlju od susjednog Egipta i to tako što je svoju kći Ladiku dao udati za faraona Amazisa.

Bat je umro oko godine 530. pne. a naslijedio ga je sin Arkesilaj.

V. također uredi

Izvori uredi

Bat III od Kirene
Dinastija Batijada
Umro/la: 530. pne.
Kraljevske titule
Prethodi:
Arkesilaj II
Kraljevi Kirene
550. pne.530. pne.
Slijedi:
Arkesilaj III