Basic Instinct

Basic Instinct

Kino-poster
Režija Paul Verhoeven
Producent Mario Kassar
Alan Marshall
Scenario Joe Eszterhas
Uloge Sharon Stone
Michael Douglas
George Dzundza
Jeanne Tripplehorn
Muzika Jerry Goldsmith
Fotografija Jan de Bont
Montaža Frank J. Urioste
Studio Carolco Pictures
StudioCanal
Distribucija TriStar Pictures
Datum(i) premijere
20. mart 1992 (1992-03-20)
Trajanje 127 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
 Francuska
Jezik engleski
Budžet 49 mil. $ (procjena)
Bruto prihod 352,927.224 $[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Basic Instinct 2

Basic Instinct je američki erotski triler film snimljen 1992. u režiji Paula Verhoevena i po scenariju Joea Esztherhasa i sa Sharon Stone i Michaelom Douglasom u glavnim ulogama. Protagonist je policijski detektiv Nick Curran (Douglas) zadužen za istragu brutalnog ubistva bogate rock-uvijezde. Radnja prati njegove napore da uhvati ubicu, pri čemu započinje strastvenu ljubavnu vezu sa ljubavnicom žrtve, lijepom i misterioznom Catherine Tramell (Stone), koja postaje glavni osumnjičeni.

Basic Instinct je i prije premijere izazvao velike kontroverze zbog svog eksplicitnih scena seksa i nasilja. Protiv njega su protestirali i aktivisti za prava gej osoba, kritizirajući prikaz homoseksualnih odnosa i portretiranje biseksualne žene kao homicidalnog sociopata.[2]

Usprkos negativnih kritika i aktivističkih protesta, , Basic Instinct je postao jedan od komercijalno najuspješnijih filmova 1990-ih.[3] Njegov uspjeh je potakao snimanje niza visokobudžetnih erotskih trilera koji su početkom i sredinom 1990-ih, uglavnom bez nekog velikog uspjeha, pokušali kopirati njegovu formulu. Godine 2006. je snimljen nastavak pod imenom Basic Instinct 2, koji je bio potpuni komercijalni promašaj.

U Hrvatskoj je prikazan pod naslovom Sirove strasti, u Srbiji pod naslovom Niske strasti, a u BiH pod naslovom Osnovni instinkt.

SadržajUredi

Detektivi odjeljenja za ubistva San Franciska, Nik Kuran i Gas Moran, istražuju ubistvo rokenrol pjevača Džonija Buza. U trenutku seksualnog čina ubila ga je šiljkom za led nepoznata plavuša. Buz je održavao vezu sa književnicom Ketrin Tramel, autorke nekoliko bestselera. Likovi jednog njenog romana su rok pjevač, koga ubija njegova djevojka - šiljkom za led. Nik Kuran se upušta u vezu sa Ketrin, ali i dalje uporno istražuje ko je ubica. Ketrin upravo piše novi roman. Glavni lik njenog novog romana je detektiv koji se zaljubi u pogrešnu ženu, koja ga ubije.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Box Office Mojo. Retrieved October 22, 2011.
  2. Censored Films and Television at University of Virginia online
  3. Basic Instinct at Box Office Mojo. Retrieved November 5, 2007.

Vanjske vezeUredi