Barska nadbiskupija

Barska nadbiskupija je nadbiskupija Katoličke crkve.

  Kotorska biskupija
  Barska nadbiskupija

Nadležni nadbiskup je monsinjor Rok Đonlešaj, a sjedište nadbiskupije se nalazi u Baru.

IstorijaUredi

Nije poznato kada je u Duklji osnovana biskupija. Na Saboru u Halkedonu 451. nalazio se i dioklijski biskup Evandro, ali po svoj prilici frigijske Dioklije. Za pape Gregorija I (590—604) dukljanski se biskup nalazio pod skadarskim, a za cara Lava III (717—741) potpao je pod dračkog mitropolita. U 9. vijeku Duklja je dobila nadbiskupa.

U 11. vijeku osnovana je nadbiskupija u Baru (-{Antibarum}-), i nadbiskup joj se naziva -{archiepiscopus diocliensis atque antibarensis ecclesiae}-. Njegova se mitropolitska vlast, prema buli pape Aleksandra II od 18. marta 1067. širila po Dukljanskoj, Kotorskoj, Palačkoj, Svačkoj, Skadarskoj, Drivaskoj, Pilotskoj, Srpskoj ili Raškoj, Bosanskoj i Travunskoj biskupiji.

Ne zna se sigurno kada su dukljansko-barski nadbiskupi postali srpski primasi. Utvrđeno je da se od 16. vijeka nesmetano nazivaju -{Serbiae primas i totius regni Serviae primas}-. Na molbu dukljansko-barskog nadbiskupa Milinovića, papa Lav XIII mu je 7. marta 1902. izričito odobrio da se tim nazivom i dalje služi.

Početkom 20. vijeka, Dukljansko-barska nadbiskupija brojala je oko 18.000 katoličkih duša, 18 župa, 16 sveštenika (7 svjetovnih i 9 franjevaca).

Vidi jošUredi