Bari (provincija)

(Preusmjereno sa stranice Bari (okrug))

Okrug Bari (ital. Provincia di Bari) je okrug u okviru pokrajine Apulija u središnjoj Italiji. Sedište okruga pokrajine i najveće gradsko naselje je istoimeni grad Bari.

Provincija Bari
Provincia di Bari
Položaj Provincije Bari u Italiji
 
Država Italija
Regija Apulija
Sjedište Bari
Stanovništvo 1.252.398 st.
Površina 3.825 km²
Gustina naseljenosti 327/km²
Veb stranica www.provincia.ba.it

Površina okruga je 3.825 km², a broj stanovnika 1.252.398 (2008. godine).

Prirodne odlike uredi

Okrug Bari čini središnji deo istorijske oblasti Apulije. On se nalazi u istočnom delu države, sa izlaskom na Jadransko more na severu okruga. Pored mora se nalazi ravničarsko tlo, veoma plodno uz stalno navodnjavanje (žita, voće). U južnom delu okruga tlo je brdovito, predapeninsko i to područje uzgoja maslina i vinove loze.

Stanovništvo uredi

Po poslednjim procenama iz 2008. godine u okrugu Bari živi preko 1,2 miliona stanovnika. Gustina naseljenosti je veoma velika, preko 320 st/km². Severna, primorska polovina okruga je znatno bolje naseljena, naročito oko grada Barija. Južni, brdski deo je ređe naseljen i slabije razvijen.

Pored pretežnog italijanskog stanovništva u okrugu žive i izvestan broj doseljenika iz svih delova sveta.

Opštine i naselja uredi

U okrugu Bari postoji 41 opština (ital. Comuni).

Najvažnije gradsko naselje i sedište okruga je grad Bari (321.000 st.) u severnom delu okruga. Drugi po veličini je grad Altamura (69.000 st.) u južnom delu okruga, a treći Molfeta (55.000 st.) u krajnje severnom delu okruga. Pored toga treba spomenuti i gradić Alberobelo, koji je zbog svog drevnog graditeljstva uvršten na spisak svetske baštine UNESKOa.

 
Grad Bari

Vanjske veze uredi