Baranjska somijada

Baranjska somijada ili samo Somijada naziv je međunarodnog ribolovačkog takmičenja u somolovu, koje se svake godine održava na Topoljskom dunavcuPuškašu blizu sela Topolja u Baranji, a u organizaciji Zajednice športskih ribolovnih društava Baranje. Jedan od ciljeva tog takmičenja je i smanjivanje šteta koje som nanosi ostalim plemenitim ribljim vrstama u Topoljskom dunavcu, gdje se previše namnožio. Ekipe i pojedinci plaćaju kotizaciju, a organizator nagrađuje tri prvoplasirana učesnika te najulov.

Deveta somijada (2007)Uredi

Deveta somijada održana je 18-20. V. 2007. godine. Prijavilo se oko 70 učesnika, u 20 ekipa i 10 pojedinaca širom Slavonije i Baranje. Pobjedu je odnio Mirko Hercegovac iz Zmajevca s ukupno 12,5 kg, drugo mjesto pripalo je Ivanu Mikecu iz Belog Manastira, koji je ulovio soma od 10 kg, a treće mjesto ponijela je ŠRD "Bjelica" iz Meca. Najbrojniji su bili Vinkovčani i Jagodnjačani, čija je SRD "Dravica" Jagodnjak bila zastupljena čak s tri ekipe.

Deseta somijada (2008)Uredi

Deseta somijada održana je od 16-18. V. 2008. godine. Na njoj se okupilo 98 ribolovaca iz Baranje, Slavonije, Zagreba i Velike Gorice te povelik broj Mađara. Ukupno 31 tročlana ekipa i pet pojedinaca. Najveći pojedinačni ulov bio je som težine 20,5 kilograma, dok su svi ostali bili mnogo manji. Prvo mjesto osvojila je ekipa ŠRD "Štuka" iz Novog Čeminca (Zlatko Slaviček i Zdravko Kupina te trener i kapetan Ivan Gerenčir) s dva ulovljena soma, jednog od 20,5 kilograma i jednog od 738 grama. Drugoplasirana ekipa "Čubra" iz Jagodnjaka ulovila je dva soma od 1.274 i 140 grama. Treće mjesto osvojila je druga ekipa ŠRD "Bjelica" iz Meca s ulovom od 150 i 42 grama, dok je četvrta bila prva ekipa SRD "Dravica" iz Jagodnjaka, s rezultatom trodnevnog somolova od 178 grama.

Jedanaesta somijada (2009)Uredi

Jedanaesta somijada u lovu na najveću baranjsku riječnu ribu grabljivicu održana je od petka do nedjelje, 15-17. V. 2009. godine, u trajanju od 42 sata. Staza za lov prostirala se od Drugog vira pa do Balić-foka. Takmičenje je okupilo 19 tročlanih ekipa i 8 pojedinaca. Godina nije bila baš uspješna jer su svi ulovljeni primjerci bili ispod 2 kilograma.

Takmičenje se odvijalo po ovakvim pravilima:

  • Ekipu čine 3 člana, od kojih ribu smiju loviti samo dvojica, i to svaki s po tri ribolovna pribora na kojima je po jedna udica. Pojedinac lovi s tri ribolovna pribora.
  • Ribolov iz čamca je dozvoljen. Čamac se smije neograničeno kretati dužinom cijele staze.
  • Jedan član može loviti s obale neposredno uz svoj logor, a drugi može iz čamca ili s obale udaljen nekoliko metara od prvog, ali ne više od 50 metara.
  • Na izvlaće se startne pozicije, već je takmičarima omogućen odabir mjesta za ribolov i logor.
  • Svaki takmičar ili ekipa dobiva svoj broj, koji mora istaknuti na vidnom mjestu u logoru i na čamcu, a po noći i osvijetliti.

Baranjska somijada 2012.Uredi

Somijada 2012. održana je od 15. do 17. VI. 2012. Učestvovale su 23 ekipe iz cijele Hrvatske, a pobijedila je ekipa "Tehnoelektro 1" iz Viškovaca s ulovljena 4 soma ukupne težine 51 kg. Druga je bila ekipa "Predatora" iz Duboševice s jednim ulovljenim somom od 21 kg, a treća ekipa "Tehnoelektro 2" iz Viškovaca s jednim somom od 13 kg. Pobjednik je dobio nagradu od 3.000 kuna.

PovezanoUredi

IzvoriUredi