Bar u Folies-Bergère

Bar u Folies-Bergère
Edouard Manet, 1882.
ulje na platnu , 95,9 × 130 cm
Galerija Courtauld, London

Bar u Folies-Bergère (francuski: Un bar aux Folies Bergère), slavno ulje na platnu i posljednja velika slika Édouarda Maneta.

Karakteristike uredi

Ona se suprotstavlja sretnom ozračju slika poput Renoirovog Plesa kod Moulin de la Galettea. U središtu slike je šankerica u baru Folies-Bergère, velikom noćnom klubu koji je imao nekoliko barova oko plesnog podija koji je služio za cirkuske, muzičke i vodviljske predstave. U odrazu iza šankerice vidi se nešto elegantne mase koju upravo zabavlja predstava na trapezu (u gornjem lijevom kutu se mogu vidjeti noge jednog od izvođača)[1].

 
Detalj slike s mrtvom prirodom na šanku

Na mramornom šanku Manet je složio veličanstvenu izložbu mrtve prirode sastavljene od boca likera, mandarina i cvijeća, koji se povezuju ne samo po užicima po kojima je bar Folies-Bergère bio poznat, nego i sa samom šankericom čije široke usne, snažan vrat i čvrsto uvezana zlatna kosa odjekuju na bocama za šampanjac. No, njezino je držanje u suprotnosti s ovim sjajem. Manet smješta gledatelja izravno ispred nje, u položaj mušterije. No, ona se ne smiješi kako bi očekivali od uslužnog radnika koji prima mušterije, niti daje naznake pozornosti. Umjesto toga, ona se doimlje zamišljenom i blago depresivnom. Dok u ogledalu iza nje vidimo kako je zapravo nagnuta prema mušteriji koju naočigled gleda izravno u oči. Manet je smjestio ovaj odraz u samom gornjem desnom kutu slike nagovješćujući kako je zrcalo blago nagnuto prema dole. Tako je vješto uklonio fizičko i psihološko nepodudaranje ove dvije osobe. Zapravo, bilo je mnogo rasprava o tome što je zapravo Manet želio postići ovakvom kompozicijom. Jedna od mogućnosti je u suprotstavljanju žudnji za srećom i intimnošću, koje se zrcale u zrcalu, s razočaravajućom stvarnošću svakodnevnog života koja se izravno sukobljava s pogledom posmatrača[1].

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Marilyn Stockstad, Art History vol. 2, Pearson Education Ltd., 2005., New Jersey, str. 989. ISBN 0-13-145527-13

Vanjske veze uredi