Banoštor (tvrđava)

Banoštor je naselje nastalo oko istoimene tvrđave.

Postoje dva mišljenja o nastanku imena:

  1. I naselje i tvrđava su dobili ime po manastiru. Ban Monoštr (Banov manastir) je benediktinski samostan koji je oko 1150. godine podignut u blizini tvrđave. Izgradio ga je mađarski (ugarski) paladin sa titulom bana i srpskog princa Belus (Bjeluš, Beluš). U XV veku se oko tvrđave razvilo selo danas poznato kao Banoštor. Tvrđava je u XVI veku razrušena u osvajačkim pohodima Turaka.
  2. Naziv je nastao od imena rimskog naselja Bononia Malata, koje je kasnije zvano Bononia Castra - Bonocastra - Bonostra - Banoštor

Beloš ili Beluš (Belus, Bjeloš, Albeus, vladao 1142—1157, 1163 — pre 1198.) je bio srpski vlastelin iz raške dinastije Vukanovića koji je, zahvaljujući rodbinskim vezama sa ugarskom dinastijom Arpada postao palatin kraljevine Mađarske i ban Hrvatske. Nakon što se njegov brat Uroš II Primislav po drugi put odmetnuo od vizantijske vrhovne vlasti, Beloš je 1162. zakratko po volji cara Manojla I Komnina postao raški veliki župan (pre Stefana Nemanje), ali se ubrzo nakon toga i vratio u Ugarsku gde je kasnije i umro.

IstorijaUredi

Na istom području se prvobitno nalazila keltska tvrđava pod imenom Kuet (Keu, Keve). Rimljani su ovde osnovali grad Malata Bononija, na podunavskom putu Limesu (rimska legija Herkulia IV). U rimsko vreme ovo je bila jedna od pograničnih tvrđava.

IzvoriUredi

  1. http://www.fruskogorska-riznica.co.rs/?nav=data2&data=beocin&sub=2&id=44
  2. http://winejour.blogspot.com/2016/09/vinarija-quet-fruskogorski-vinogradi.html
  3. http://www.vojvodina.cafe/showthread.php/12317-Beo%C4%8Din-i-sela-op%C5%A1tine-beo%C4%8Dinske
  4. Dautova-Ruševljan, V. (1972/73). Zaštitno iskopavanje antičkog lokaliteta „Kuva“ kod Begeča. Rad vojvođanskih muzeja, 21/22, 141-152.