Zabranjeno u Bostonu

(Preusmjereno sa Banned in Boston)

Zabranjeno u Bostonu (engleski: Banned in Boston) je izraz kojim su se u SAD u drugoj polovici 19. i prve tri četvrtine 20. vijeka označavala sva književna i umjetnička djela čija je objavljivanje, prikazivanje ili distribuiranje bilo zabranjeno u Bostonu i/li državi Massachusetts zbog sadržaja koji se smatrao neprihvatljivim zbog erotskog ili sadržaja koji je na neki drugi način bio u suprotnosti sa viktorijanskim društvenim normama.

Iako se takva praksa vezuje uz puritanske korijene Bostona i Nove Engleske u 17. vijeku, izraz je postao aktualan zbog demografskih promjena dva vijeka kasnije, odnosno naglog priliva siromašnih irskih imigranata u Boston, a na čiji je svjetonazor snažno uticala Katolička crkva. Oni su do druge polovice 19. vijeka postali ključni demografski, a brzo i politički faktor u Bostonu; u takvim uvjetima su u Bostonu na izuzetno plodno tlo došle raznorazne inicijative i društveni pokreti protiv "poroka" oličene u znamenitom političaru i borcu protiv nemorala Anthonyju Comstocku. Na njegov poticaj je 1884. osnovano Novoenglesko društvo za stražu i skrb (New England Watch and Ward Society), poznato kao jedna od najuticajnih organizacija i grupa za pritisak u tadašnjim SAD. Pod njihovim uticajem su gradske i državne vlasti donijele niz zakona i uredbi protiv "opscenosti" i "nemorala" koji su bili daleko stroži u drugim dijelovima SAD i koji su se daleko strože provodili.

Sve je to za posljedicu imalo da se Bostonu pod prijetnjom zatvorskih i drugih kazni nisu smjele objavljivati knjige, izlagati slike i statue ili izvoditi kazališne predstave kao u drugim dijelovima SAD. To je za posljedicu imalo to da Boston, iako je bio najstariji od vodećih američkih gradova, u kulturnom smislu počeo značajno zaostajati, pa je njegova književna i kulturna scena bila daleko inferiornija u odnosu na neke mlađe, ali manje "opterećene" gradove kao što su Chicago ili San Francisco. Izraz "zabranjeno u Bostonu" je s vremenom postalo svojevrsni eufemizam za erotski ili svaki malo "pikantniji" sadržaj, pa su s vremenom mnogi izdavači, kazališni, a kasnije i filmski producenti počeli koristiti tu frazu kako bi reklamirali svoje proizvode.

Stroga cenzorska pravila u Bostonu su ukinuta tek 1960-ih i 1970-ih, za što su bile zaslužne tadašnje presude Vrhovnog suda koje su svojim tumačenjima značajno proširile slobodu izražavanja, ali i burne društvene promjene, uključujući seksualnu revoluciju.

Djela zabranjena u BostonuUredi

Vidi jošUredi

IzvoriUredi