Otvori glavni meni

Бања Горња Трепча

(Preusmjereno sa Banja Gornja Trepča)
Бања Горња Трепча

Пошаљи фотографију

Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Моравички
Општина Чачак
Становништво
Положај
Координате 43°56′24″N 20°28′28″E / 43.94°N 20.4745°E / 43.94; 20.4745
Временска зона средњоевропска:
UTC+1
Надморска висина 460 m
Бања Горња Трепча is located in Srbije
Бања Горња Трепча
Бања Горња Трепча
Бања Горња Трепча (Srbije)
Остали подаци
Поштански број 32215
Позивни број 032
Регистарска ознака ČA


Координате: 43° 56′ 24" СГШ, 20° 28′ 28" ИГД

Бања Горња Трепча или Атомска бања Горња Трепча налази се на шумовитим падинам планина Вујан и Буковик, на надморској висини од 460 метара. Налази се на 18km удаљености од Чачка и 9km од Горњег Милановца (преко Вујна), а 140km од Београда Ибарском магистралом.[1] Клима је умерено-континентална, изразито блага са малим колебањима годишње температуре. Минерална вода која извире из дубине земље чувена је у Европи по лековитим својствима. Бања је погодна за туристе и због прелепе природе, културно-историјских споменика и наравно због здравствених фактора. Бања је позната у лечењу специфичних обољења и ван граница Србије.

Природни лековити фактори су:
Бања се препоручује за:

Смештај се може наћи у стационару „Природно лечилиште Горња Трепча“ (Здравствени центар Чачак), пансиону „Фонтана“ и „Здрављак“, као и у домаћој радиности.

У непосредној близини бање се налази више културно-историјских споменика, манастира и излетишта.[2]

Састав водеUredi

Утврђено је да је вода минералних извора Горње Трепче благо радиоактивна. Поред уобичајених минерала калијум, калцијума, натријума, хлора, баријума, гвожђа , сребра, мангана, алуминијума, олова, хрома, никла, бакра, сумпора и др., садржи и веома ретке, хемијске елементе као што су: цезијум, рубидијум, стронцијум, литијум, кобалт, ванадијум, титан, уран, радон и радијум, по којима је бања добила име.[3]

ИзвориUredi

Спољашње везеUredi