Ballova piramida

Ballova piramida (engl. Ball's Pyramid) stijena je u obliku piramide, ostatak kaldere 600 km uz istočnu obalu Australije.

Otočna skupina Lord Howe
Svjetska baštinaUNESCO
 Australija


Ballova piramida na mapi Australije
Ballova piramida
Ballova piramida
Lokacija Ballove piramide u Australiji
Registriran:1982. (8. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, x
Ugroženost:1982.-
Referenca:UNESCO

Geografija uredi

Nalazi se 20 kilometara jugoistočno od otočja Lord Howea, kojemu pripada i koji je pod UNESCO-vom zaštitom. Ballova piramida visoka je 563 metra što je dvostruko veće od Eiffelova tornja, a široka svega oko 400 metara. U Guinnessovoj knjizi rekorda kao najviši kameni toranj na svijetu. Udaljena je oko 700 kilometara sjeveroistočno od Sydneya. Ona je ostatak jednog od ugaslih vulkana koji je prestao biti aktivan prije 7 milijuna godina. Danas je vidljivo tek tri posto prvobitne mase, a djelovanje mora ju je smajilo na lanac otoka i hridi.

Otkriće uredi

 
Otočje Lord Howe u čijem se sklopu nalazi i Ballova piramida

Prvi čovjek za kojeg se zna da ju je vidio bio je Henry Lidgbird Ball, zapovjednik broda Supply koji je ovuda prolazio 1788. prevozeći doseljenike na otok Norfalk. Ball je piramidalnu stijenu nazvao po sebi. Za tisuće ptica ova je stijena idealan dom za podizanje mladih. Ispod mora stijena je dom za više od 400 vrsta tropskih riba, a neke od njih su endemske i ne mogu se naći nigdje drugdje kao što je npr. Coris bulbifrons. Dva je stolječa ova stijena bila neosvojiva za alpiniste zbog toga što na njoj nema uvala ni pristaništa. Činilo se da će Ballova piramida ostati neosvojena, ali 1965. Bryden Allen i John Davis su je osvojili.

Izvori uredi

  • Sva čuda svijeta, 2004.

Vanjske veze uredi