Baletske patike ili baletanke su vrsta obuće koju balerine i baletski igrači nose uvek u predstavama klasičnog baleta, a nekada i u modernim predstavama.

Baletanke

Baletska patika omogućava igru u poziciji „poluprsti“ i njih u predstavama nose baletski igrači, i u nekim epizodnim (npr. karakternim, i drugim) i balerine.

Baletske patike su jednake, i oblikuju se tek prema stopalu (levom ili desnom). Proizvode se industrijski, ali je najbolje kada ih iskusan majstor napravi prema stopalu igrača. Uobičajeno je da žene nose roza, a muškarci crne. Kada se želi efekat kao da su igrači bosi, nose se bele baletanke. Izrađuju se od platna ili kože.

Posebnu vrstu baletanki predstavljaju špic-patike koje omogućavaju igru na vrhovima prstiju. Njih nose isključivo balerine a u ponekom modernom baletu i muškarci.

Baletanke u drugim sportovima i plesovima uredi

Baletanke se nose i za treninge, takmičenja i nastupe u mnogim drugim sportovima, plesovima i rekreativnim aktivnostima. Neizbežan su deo opreme u: gimnastici, ritmičkoj gimnastici, folklornim plesovima, jazz-baletu, pilatesu, jogi.

Izrada uredi

Lagane su, izradjene od kože, platna, vestačke kože ili kombinacije platna i nekog poliesterskog materijala (saten, strech-likra, najlon, poliamid, itd.). Đon im je najčešće od neklizajuće gume. Postoji i verzija sa đonom koji kliže, pogodna za okrete u plesu.

Neki proizvođači ih izrađju u raznim bojama, uz moguće ukrašavanje. Koriste se za predstave i scenske nastupe i čine sastavni deo kostima.

Razlike u odnosu na drugu sportsku obuću uredi

Baletanke moraju odgovarati stopalu, ne smeju biti tesne, ali ni prevelike zbog rizika ravnih stopala, pada ili izuvanja tokom vezbanja. Takodje, veoma je važno da su baletanke ispravno napravljene (anatomski da prate stopalo, unutrašnji šavovi da su što manji, ravnomerno da obuhvataju ceo ris) jer tokom vežbanja dečije stopalo trpi najveća naprezanja. Profesionalne balerine nose baletanke za broj manje od ostale obuće.

Prijanjanje uz stopalo se obezbedjuje, lastisem preko risa ili trakicama u obliku slova X. Sigurnost stopala i udobnost se dodatno povećava ako je lastis i oko gornjeg dela pete.

Izvori uredi

  • „baletanke”. Promise. Promise. 11 oktobar 2016. Pristupljeno 11 oktobar 2016. .