Baku (mitologija)

Vidi takođe: Baku (razvrstavanje)

Baku[α 1] je natprirodno legendarno biće iz kineske mitologije, koje je prešlo i u japansku mitologiju i po predaji hrani se noćnim morama[1][2].

Primjer Bakua

Izgled i osobine uredi

Vjerojatno povezano s mitološkim značenjem tapira, s njim dijeli ime na japanskom i mnoge fizičke karakteristike, dok se s druge strane često pojavljuje u obliku himere.[2] Popularna reprezentacija bi htjela da ima tijelo medvjeda, šape tigra, rep vola i oči nosoroga[2]. No drevni kineski opis umjesto toga daje mu izgled koze s devet repova, četiri uha i očima na leđima.

Baku se smatra dobroćudnim stvorenjem, kojemu se u Kini pripisuje sposobnost da tjera zlo, ali je prije svega poznat po svojoj sposobnosti da proždire noćne more ljudskih bića i nesreću koja ih prati. U nekim područjima, kao što su područja Fukushime i Kumamota, uobičajeno je da osoba koja se probudi iz noćne more tri puta izgovori rečenicu «Dajem svoj san bakuu da ga pojedu»[1][2] ili «Baku-san, dođi jesti moj san»[1] ili slično. Slike stvorenja ili njegov ideogram smatrali su se povoljnim ukrasima za opremanje spavaće sobe, te u davna vremena su ušivani zlatom na jastuke plemićkih porodica.

Baku se također smatra sposobnim proždirati zle duhove koji uzrokuju epidemije, a spavanje na njegovom krznu otjeralo bi bolesti i nesreću.

Legenda uredi

Prema legendi, stvoreni su od ostataka kada su bogovi završili stvaranje svih ostalih životinja. U najstarijim kineskim legendama bakue su lovili zbog kože[2] i korištenje pokrivača napravljenog od bakua je bio talisman protiv bolesti i nesreće.[1][2]

Za vrijeme dinastije Tang (618-907), često su se koristili sklopivi paravani ukrašeni bakuom.[1] Japanska knjiga Torokuten[α 2] iz razdoblja Tang također govori o svetoj životinji zvanoj bakuki koja jede snove, a moguće je da su ta dva pojma spojena u jednu legendu.[1]

U razdoblju Muromači (1337-1573) u Japanu je postalo popularno da ljudi na samrtnoj postelji drže sliku bakua kao talisman protiv zlih duhova.[1] Kaže se da je Tojotomi Hidejoši (1537-1598), čuveni samuraj i daimyō iz razdoblja Sengoku (1467-1615), držao crtež pored svoje glave dok je spavao kako bi si zajamčio san bez noćnih mora. Tokom razdoblja Edo (1603-1868) su se prodavali jastuci u obliku bakua, koji bi štitili spavača od loših snova.[1]

Popularna kultura uredi

Baku je bio inspiracija za Tapirmona, fiktivnog lika iz Digimon serijala, koji se pojavio u nekoliko sezona. Tapirmon izgledom podsjeća na spoj između malog slona i tapira, a poznat je po tome da se hrani ljudskim snovima i da može inducirati noćne more. Njegovo izvorno ime na japanskom je Bakumon (japanski: バクモン).

Povezano uredi

Bilješke uredi

  1. jap. 獏 ili 貘; kin. 貘, čitaj: mò, doslovce: tapir.
  2. Torokuten 唐六典 : Šest priča o dinastiji Tang, djelo napisano oko 722. godine.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 (en) „Baku – The Dream Eater”. Pristupljeno 18. 11. 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 (en) „Dream Eating Monsters of Japan - BAKU”. Pristupljeno 18. 11. 2022. 

Bibliografija uredi