Bakonydraco

(Preusmjereno sa stranice Bakonydraco galaczi)

Bakonydraco je rod pterosaura aždarkoida iz gornjokredske (santonij) Formacije Csehbánya u Gorju Bakony (Iharkút, Vespremska županija, zapadna Mađarska).

Bakonydraco
Holotip
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Pterosauria
Podred: Pterodactyloidea
Porodica: ?Azhdarchidae/?Tapejaridae
Rod: Bakonydraco
Ősi, Weishampel & Jianu, 2005

Naziv su mu 2005. dali David Weishampel, Atilla Ősi i Jianu Coralia. Nomenklaturni tip je Bakonydraco galaczi. Naziv roda potiče od Gorja Bakony i latinske riječi draco, koja znači "zmaj". Naziv vrste galaczi dat mu je u čast profesora Andrása Galácza, koji je pomogao autorima u Istraživačkom projektu Iharkút, gdje se još od 2000. godine u otvorenom rudniku boksita otkrivaju fosili, među kojima su i ostaci pterosaura.

Bakonydraco se zasniva na holotipu MTM Gyn/3, gotovo potpunom spoju dvije strane donje čeljusti. Također mu je priključen paratip MTM Gyn/4, 21, koji se sastoji od dijelova simfize druge čeljusti; moguće je da mu aždarkidske kosti krila i vratni pršljenovi sa istog područja također pripadaju.[1]

Bakonydraco galaczi.

U donjoj vilici nije bilo zuba, a njena lijeva i desna polovina bile su srasle od oko polovine svoje dužine do vrha u jedan zašiljen dio, koji je bio spljošten sa strane i vertikalno se širio, zbog čega je pri pogledu sa strane izgledao kao vrh strijele ili koplja. To širenje javlja se i na donjem kraju i gornjoj površini, gdje najdalja tačka odgovara transversnom grebenu koji dijeli pravu stražnju polovinu simfize od šiljastog prednjeg kraja. Čeljust MTM Gyn/3 duga je 29 centimetara, a raspon krila tog roda procjenjuje se na 3,5 do 4 metra, što znači da je on bio pterosaur srednje veličine. Budući da su čeljusti relativno više nego kod ostalih aždarkida i slične čeljustima roda Tapejara, Bakonydraco se možda hranio drukčije od ostalih aždarkida. Moguće je da je bio ribojed (lovac na malene ribe) ili voćojed. Otkriće tog roda uspostavlja prisustvo aždarkida u kasnokredskoj Mađarskoj, ukazujući na to da su tu, kao i drugdje, postali dominantni pterosauri.[1]

Andres & Myers (2013) su predložili da je Bakonydraco zapravo tapežarid,[2] sestrinski takson rodova Tapejara i Tupandactylus. Uistinu, izvorni članci u kojima je ta vrsta opisana uspoređuju holotipsku čeljust sa rodovima Tapejara i Sinopterus,[1] implicirajući njegovu bliskost tom kladusu (ili barem znatnu konvergenciju). Ako je Bakonydraco tapežarid, on predstavlja jedinog poznatog kasnokredskog tapežarida (osim malo starijeg Caiuajara dobruskii).

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Ösi, Attila; Weishampel, David B.; Jianu, Coralia M. (2005). „First evidence of azhdarchid pterosaurs from the Late Cretaceous of Hungary” (PDF). Acta Palaeontologica Polonica 50 (4): 777–787. Pristupljeno 2009-07-28. 
  2. DOI:10.1017/S1755691013000303
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand