Bajamonte Tiepolo

Bajamonte Tiepolo (Venecija ? - negdje u Dalmaciji oko 1328.[1]), kog su zvali i Veliki vitez (Gran Cavaliere) bio je poznat kao organizator urote protiv Mletačke Republike.

Baiamonte Tiepolo

Mjesto gdje je nekad bila palača Querini, srušena nakon sudjelovanja u zavjeri
Mjesto gdje je nekad bila palača Querini, srušena nakon sudjelovanja u zavjeri

Informacije
Rođenje ?
Venecija, Mletačka Republika
Smrt oko 1328.[1]
negdje u Dalmaciji, Mletačka Republika

Biografija uredi

Bajamonte Tiepolo bio je nećak dužda Lorenza Tiepola vlasnik morejskih dvoraca Koroni i Metoni.[1] Već je 1300. - 1301. došao na zao glas kad je pokušao neku pronevjeru, ali je slavu stekao u vrijeme dugog i skupog rata koji je Mletačka Republika vodila protiv susjedne Ferrare tad se zajedno sa svojim svekrom Marcom Querinijem stavio na čelo pobunjenika koji su trebali ubiti tadašnjeg dužda Pietra Gradeniga i srušiti aristokratsku republikansku vlast. Pomoć su im trebali pružiti i nezadovoljnici iz Velikog vijeća, kojih nije bilo malo, jer je i papa Klement V. bacio anatemu na Veneciju, a i susjedna Padova koja se tradicionalno suprostavljala Veneciji.[1]

Njihov napad na dužda bio je slabo organiziran, jer je dužd preko svojih doušnika saznao za njega, pa su ga kad je to pokušao sa svojim pristašama 5. januara 1310. uspjeli odbiti kod Trga Svetog Marka.[1] Prilikom njihova povlačenja djelomično je izgorio tadašnji drveni most Rialto.

Nakon neuspjele urote pobjegao je u Padovu, pa zatim u Treviso, a odtamo u Dalmaciju, gdje ga je uporno proganjala mletačka vlast, jer je i tamo kovao uzaludne planove o novom pokušaju rušanja vlasti[1] i povratku svoje imovine koja mu je sva zapljenjena.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Tièpolo, Baiamonte (talijanski). Treccani. Pristupljeno 04. 12. 2013. 

Vanjske veze uredi